Κορονοϊός: Ερευνητές ανέπτυξαν κινητό εργαστήριο για τεστ σε μέγεθος σακιδίου

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο, το τεστ για COVID-19 είναι απαραίτητο. Ωστόσο, η διαθεσιμότητά τους αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα σε πολλά μέρη, είτε λόγω κόστους είτε λόγω διαθεσιμότητας εξοπλισμού και προσωπικού. Αλλά ένα τεστ που αναπτύχθηκε πρόσφατα μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα: Είναι φθηνό, αποτελεσματικό και χωράει σε ένα σακίδιο.

Αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και περιγράφηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό PLOS ONE. Πρόκειται για ένα κιτ που αποτελεί μια ιδανική επιλογή για απομακρυσμένες περιοχές, όπου εκπαιδευμένο προσωπικό και τα κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια λίγα.

Το κιτ δεν βασίζεται σε τεστ PCR, το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο τεστ για τον κορονοϊό. Αντίθετα, βασίζεται σε μια δοκιμή ισοθερμικής ενίσχυσης (LAMP), μια ευρέως αποδεκτή εναλλακτική με παρόμοια ευαισθησία. Το τεστ LAMP έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα PCR. Πρώτον, μπορεί να γίνει με λιγότερο εξοπλισμό. Είναι επίσης λιγότερο επεμβατική ως μέθοδος. Σε αντίθεση με τις δοκιμές PCR, που απαιτούν ρινικό στυλεό που μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολο, το τεστ LAMP χρειάζεται μόνο σάλιο.

Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα με τις δοκιμές LAMP; Εάν είναι τόσο αποτελεσματικά, γιατί δεν χρησιμοποιούνται ευρύτερα;

Ενώ τα τεστ LAMP διατίθενται στο εμπόριο σε πολλά μέρη, είναι πολύ ακριβά. Επίσης, απαιτούνται εργαλεία υψηλής αξίας που δεν θα ήταν εφικτό να διαθέσουν οι φτωχότερες, απομακρυσμένες τοποθεσίες ή να έχει κάποιος στο σπίτι του.

Αλλά αυτό το νέο τεστ LAMP σε μέγεθος σακιδίου είναι διαφορετικό. Εκτός από το ίδιο το τεστ (το οποίο κοστίζει περίπου 7 δολάρια), υπάρχουν δύο μικροπιπέτες που κοστίζουν 20 δολάρια, ένα θερμός και ένα θερμόμετρο και, το πιο ακριβό μέρος, μια φυγόκεντρος, συσκευή που χρησιμοποιεί φυγοκεντρική δύναμη για να διαχωρίσει διάφορα συστατικά ενός υγρού. Ονομάστηκε CentriDrive, είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένους σκληρούς δίσκους υπολογιστών και κοστίζει 28 δολάρια.

Το CentriDrive είναι το πιο σημαντικό εξάρτημα. Ήδη, τα λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου το έχουν χρησιμοποιήσει για να αποδείξουν τον διαχωρισμό του DNA. Η φυγόκεντρος είναι επίσης εύκολη και φθηνή στην κατασκευή, δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό αλλά μόνο ένα συγκολλητικό σίδερο και ένα κατσαβίδι T6. Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, αυτό το κιτ δοκιμών θα κοστίσει μόλις 51 δολάρια.

Επιπλέον, είναι πολύ εύκολο στη χρήση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ελάχιστα εκπαιδευμένο προσωπικό. Η δοκιμή θα διαρκούσε 80 λεπτά για ένα δείγμα ή 90 λεπτά για έξι δείγματα και τα αναλώσιμα και τα αντιδραστήρια που απαιτούνται για κάθε μεμονωμένη δοκιμή θα κοστίζουν μόλις 3,50 δολάρια ανά δείγμα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες αυτού του κινητού εργαστηρίου να κάνει τεστ για COVID-19 και τη δυνατότητα εκδημοκρατισμού της πρόσβασης σε φθηνή τεχνολογία δοκιμών», δήλωσε ο συγγραφέας καθηγητής Stoyan Smoukov σε μια δήλωση.

Ωστόσο, αυτό το κιτ μεγέθους σακιδίου έχει περισσότερες δυνατότητες πέρα ​​από τα τεστ για COVID-19, επειδή μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να βρούμε τρόπους για να κάνουμε όλα τα τεστ πιο προσιτά.

Πηγή: jpost.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος