Κλιματική αλλαγή: Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθιστούν τα ζώα ευάλωτα στην εξαφάνιση

Οι ερευνητές θέλησαν να εντοπίσουν τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο σήμερα.

Ποιοι παράγοντες καθιστούν τα ζώα πιο ευάλωτα στην εξαφάνιση, λόγω της κλιματικής αλλαγής; Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές χρησιμοποίησαν το αρχείο απολιθωμάτων για να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα και να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ειδών που κινδυνεύουν περισσότερο σήμερα. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science».

Η ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέλυσε πάνω από 290.000 αρχεία απολιθωμάτων θαλάσσιων ασπόνδυλων (όπως αχινοί, σαλιγκάρια και οστρακοειδή) κατά τα τελευταία 485 εκατομμύρια χρόνια.

Κλιματική αλλαγή: Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθιστούν τα ζώα ευάλωτα στην εξαφάνιση
(Καλλιτεχνική αναπαράσταση μιας υποθαλάσσιας σκηνής του τέλους της Τριαδικής περιόδου πριν (αριστερά) και ένα γεγονός εξαφάνισης που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή (δεξιά). Φωτό: Maija Karala).

Όπως διαπίστωσαν, τα είδη που εκτέθηκαν σε μεγαλύτερη κλιματική αλλαγή είχαν περισσότερες πιθανότητες να εξαφανιστούν. Ειδικότερα, τα είδη που αντιμετώπισαν μεταβολές της θερμοκρασίας κατά 7 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο σε όλα τα γεωλογικά στάδια ήταν σημαντικά πιο ευάλωτα στην εξαφάνιση. Επίσης, τα είδη που έζησαν σε ακραίες κλιματικές συνθήκες (πχ στις πολικές περιοχές) ήταν δυσανάλογα ευάλωτα στην εξαφάνιση, όπως επίσης και τα ζώα που μπορούσαν να ζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών.

Ωστόσο, ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης του κινδύνου εξαφάνισης ήταν το μέγεθος του γεωγραφικού εύρους. Τα είδη που ζούσαν σε μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εξαφανιστούν. Επιπλέον, το μέγεθος του σώματος ήταν σημαντικό, με τα μικρότερα σε μέγεθος είδη να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξαφανιστούν.

Όλα τα χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν είχαν σωρευτικό αντίκτυπο στον κίνδυνο εξαφάνισης. Για παράδειγμα, τα είδη με μικρό γεωγραφικό και θερμικό εύρος ήταν ακόμα πιο επιρρεπή στην εξαφάνιση από τα είδη που είχαν μόνο ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος