Κίνα: Επιστήμονες ανέπτυξαν πρωτοποριακό μελάνι για την επούλωση πληγών

Το μελάνι μπορεί να εφαρμοστεί σε μια πληγή οποιουδήποτε σχήματος χρησιμοποιώντας ένα στυλό τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Το σώμα έχει μια απίστευτη ικανότητα να αυτοθεραπεύεται, αλλά οι πιο σοβαρές πληγές συχνά απαιτούν επιδέσμους ή ράμματα. Τώρα, ερευνητές στην Κίνα ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό μελάνι επούλωσης πληγών που μπορεί να ενισχύσει τις διαδικασίες επούλωσης του σώματος. Το μελάνι μπορεί να εφαρμοστεί σε μια πληγή οποιουδήποτε σχήματος χρησιμοποιώντας ένα στυλό τρισδιάστατης εκτύπωσης. Το μελάνι επούλωσης πληγών, γνωστό ως PAINT (portable bioactive ink for tissue healing), μεταφέρει κυστίδια ανοσοποιητικών κυττάρων στο τραύμα, προωθώντας την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επούλωση.

Όταν τραυματίζεται το δέρμα, ενεργοποιούνται οι φυσικοί μηχανισμοί επούλωσης του οργανισμού, δουλεύοντας ακούραστα για την αποκατάσταση της βλάβης. Ενώ οι επίδεσμοι και τα ράμματα μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία, δεν μπορούν να την επιταχύνουν. Ενσωματώνοντας λευκά αιμοσφαίρια και εξωκυτταρικά κυστίδια (EV) σε ένα μελάνι με βάση την υδρογέλη, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό εργαλείο επούλωσης. Αυτά τα κυστίδια διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση του σχηματισμού αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της φλεγμονής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης.

Κίνα: Επιστήμονες ανέπτυξαν πρωτοποριακό μελάνι για την επούλωση πληγών
(ACS Applied Materials & Interfaces, 2023)

Χρησιμοποιώντας το στυλό τρισδιάστατης εκτύπωσης, το μελάνι PAINT εφαρμόζεται απευθείας στην πληγή. Το μελάνι, που αποτελείται από κυστίδια που εκκρίνονται από μακροφάγα και αλγινικό νάτριο, σχηματίζει γρήγορα ένα ανθεκτικό τζελ στο σημείο του τραύματος. Σε ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα, τα κυστίδια στο PAINT αποδείχθηκε ότι προάγουν τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής, διευκολύνοντας τη φάση της επούλωσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μελάνι PAINT επιτάχυνε σημαντικά τον σχηματισμό ινών κολλαγόνου, ένα κρίσιμο συστατικό της επούλωσης των τραυμάτων.

Σε πειράματα σε ποντίκια, το μελάνι αποκατέστησε σχεδόν πλήρως τις πληγές σε μόλις 12 ημέρες. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην επούλωση των τραυμάτων, καθιστώντας την ταχύτερη και ευκολότερη. Οι πολύπλοκες διαδικασίες μπορεί να μην είναι πλέον απαραίτητες, καθώς το PAINT προσφέρει μια απλή αλλά αποτελεσματική λύση. Οι ερευνητές ελπίζουν πως το PAINT θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος κοψιμάτων και πληγών, επιτρέποντας τη γρήγορη και αποτελεσματική επούλωση χωρίς επιπλοκές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ACS Applied Materials & Interfaces».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος