Και οι πυρηνικοί σταθμοί είναι ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις

Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε ο ερευνητικός οργανισμός Chatham House, ο κίνδυνος μιας «σοβαρής κυβερνο-επίθεσης» σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας αυξάνεται συνεχώς, καθώς στις περισσότερες χώρες τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι επαρκή.

Έπειτα από έρευνα 18 μηνών με θέμα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ανά τον κόσμο, το Chatham House δημοσίευσε σχετική έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι: Πολλά από τα συστήματα ελέγχου των υποδομών των εργοστασίων «δεν είναι ασφαλή από τον σχεδιασμό τους», αφού πλέον θεωρούνται πεπαλαιωμένα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, μία κυβερνο-επίθεση σε κάποιο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, εξαιτίας της ζημίας που θα μπορούσε να προκληθεί εάν διέρρεε οποιαδήποτε ποσότητα ραδιενέργειας, ενώ θα μπορούσε να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην κοινή γνώμη και στο μέλλον της πυρηνικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το οποίο επικαλείται την εν λόγω μελέτη, από σχετική έρευνα στους πυρηνικούς σταθμούς της Βρετανίας, προέκυψε ότι οι υποδομές δεν είναι επαρκώς προστατευμένες ή «προετοιμασμένες», διότι η αλλαγή των δικτύων σε ψηφιακά συστήματα έχει γίνει σχετικά πρόσφατα.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει ένας «μύθος» σχετικά με την απομόνωση των ηλεκτρονικών συστημάτων στους πυρηνικούς σταθμούς από το ευρύ Διαδίκτυο. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, μεταξύ του Διαδικτύου για το ευρύ κοινό και των ηλεκτρονικών συστημάτων των πυρηνικών σταθμών υπάρχει το λεγόμενο «κενό αέρος», το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν οι κυβερνο-εγκληματίες προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Όπως αναφέρεται, τα συστήματα ασφαλείας μπορούν να παραβιαστούν απλά με τη «χρήση ενός flash drive», ενώ σημειώνεται ότι ο ιός Stuxnet είχε προσβάλει με τον ίδιο τρόπο τα συστήματα των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Τον περασμένο Ιούνιο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πραγματοποίησε την πρώτη διεθνή διάσκεψή της με θέμα τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα εργοστάσια και οι εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τις κυβερνο-επιθέσεις. Στη σχετική έκθεση επισημάνθηκε, πως η πολιτική της πυρηνικής βιομηχανίας θα πρέπει να εντατικοποιήσει τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφαλή λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων των εργοστασίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ