Καταπόσιμη κάψουλα με αισθητήρες ανιχνεύει την πίεση στα έντερα ενός ασθενούς

Αυτή η κάψουλα θα μπορούσε να εξελίξει τον τρόπο με τον οποίο ανιχνεύουμε γαστρεντερικές παθήσεις, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν μια καταπόσιμη κάψουλα με αισθητήρες που μπορεί να ανιχνεύσει την πίεση στα έντερα ενός ασθενούς και να εντοπίσει τυχόν προβλήματα. Η κάψουλα αυτή δίνει μια λεπτομερή εικόνα της κίνησης του πεπτικού σωλήνα ενός ασθενούς. Η κάψουλα έχει ήδη δοκιμαστεί σε συνθετικό έντερο και σε ζώα.

«Αυτή η κάψουλα θα μπορούσε να εξελίξει τον τρόπο με τον οποίο ανιχνεύουμε γαστρεντερικές παθήσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Μαρκ Ντεμουλιέ, ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνολογία ιατρικών συσκευών στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στη Σκωτία.

Η κάψουλα έχει μήκος 3 εκατοστά, διάμετρο 1 εκ. και διαθέτει έως και πέντε πολύ λεπτούς αισθητήρες. Οι αισθητήρες πίεσης μετρούν την κίνηση και τη δραστηριότητα ακριβώς κατά μήκος των οκτώ ή εννέα μέτρων του γαστρεντερικού σωλήνα.

Τεχνολογική και εμπορική ετοιμότητα

«Η συσκευή είναι εξαιρετικά ανθεκτική λόγω του αριθμού των αισθητήρων και της ευελιξίας τους: θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα κι αν έχει υποστεί ζημιά» δήλωσε ο Δρ. Τζέραρντ Κάμινς, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

«Έχουμε επίσης διασφαλίσει ότι δεν θα γρατσουνίσει ή θα βλάψει το έντερο με οποιονδήποτε τρόπο κάνοντας τους αισθητήρες πολύ λεπτούς και καλύπτοντάς τους με μια επίστρωση χαμηλής τριβής» πρόσθεσε.

Η ομάδα ήθελε επίσης να κάνει το σύστημά της βιώσιμο και προσιτό.

«Η νέα ιατρική τεχνολογία είναι χρήσιμη μόνο εάν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης όπως το NHS έχουν την οικονομική δυνατότητα να την παρέχουν στους ασθενείς» σημείωσε ο Κάμινς.

«Κατασκευάσαμε το πρωτότυπό μας στο Σκωτσέζικο Μικροηλεκτρονικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το οποίο ακολουθεί διαδικασίες κατασκευής ημιαγωγών, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μικροτσίπ με χαμηλό κόστος. Αυτό επιτρέπει την κλιμάκωση της παραγωγής τους, καθιστώντας τους οικονομικά αποδοτικούς. Μπορούμε να κατασκευάσουμε εκατοντάδες από αυτούς ταυτόχρονα», εξήγησε ο Κάμινς.

Η ομάδα ίδρυσε μια ιδιωτική εταιρεία για να προωθήσει την καινοτομία της ενώ έχει καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια κλινικών δοκιμών για να κυκλοφορήσει το προϊόν της στην αγορά.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος