Καρκίνος του αίματος: Εντυπωσιακά αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές με πειραματικά ανοσοθεραπευτικά φάρμακα

Τα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα θα μπορούσαν να αλλάξουν τη θεραπεία του καρκίνου του αίματος, λένε οι επιστήμονες.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές πειραματικών ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων για τον καρκίνο του αίματος που διεξάγονται στη Βρετανία. Η ιατρική κοινότητα αναμένει ότι αυτά τα καινοτόμα φάρμακα θα μπορούσαν ενδεχομένως να φέρουν επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου.

Σύμφωνα με το Christie NHS Foundation Trust στο Μάντσεστερ, στις κλινικές δοκιμές για τους καρκίνους του αίματος, όπως το μυέλωμα, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών ανταποκρίθηκε καλά στη θεραπεία, με τους σοβαρά ασθενείς να πετυχαίνουν ύφεση για μήνες και χρόνια.

Το βρετανικό ίδρυμα διεξάγει περίπου 30 κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο του αίματος, συμπεριλαμβανομένων πέντε για το μυέλωμα, μια ασθένεια που αναπτύσσεται από κύτταρα πλάσματος στο μυελό των οστών. Πολλοί από τους ασθενείς που συμμετέχουν στις δοκιμές έχουν εξαντλήσει τις άλλες θεραπευτικές επιλογές, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα ακόμη πιο εντυπωσιακά.

Η δρ Έμα Σιρλ, σύμβουλος αιματολόγος στο Christie, δήλωσε ότι σε ορισμένους ασθενείς που έλαβαν μια σειρά από νέα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα, τα οποία είναι τόσο πειραματικά που δεν έχουν ακόμη όνομα, ο καρκίνος υποχώρησε σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.

«Τα αποτελέσματα για αυτού του είδους τις δοκιμές -με τη χρήση φαρμάκων που επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να δει και να επιτεθεί στο μυέλωμα- είναι απίστευτα εντυπωσιακά», είπε η ερευνήτρια.

«Όταν χρησιμοποιούμε τα φάρμακα σε συνδυασμό… βλέπουμε ανταπόκριση σε πάνω από το 90% των ασθενών», τόνισε.

Είπε επίσης ότι τα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη σε άλλες μορφές καρκίνου, θα αλλάξουν τις θεραπείες για τον καρκίνο του αίματος.

«Τα φάρμακα αυτά αποτελούν τεράστια ανακάλυψη για αυτόν τον τύπο καρκίνου, επιτρέποντας σε ασθενείς χωρίς τις συνήθεις θεραπευτικές επιλογές να πετύχουν ύφεση, σε πολλές περιπτώσεις για μήνες ή και χρόνια. Όταν τα φάρμακα χορηγούνται ξεχωριστά πετυχαίνουμε ύφεση διάρκειας ενός έως δύο ετών στους περισσότερους ασθενείς. Αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για το μυέλωμα, είναι πιθανό η ανταπόκριση και η επίδραση στο προσδόκιμο ζωής να είναι ακόμη μεγαλύτερες», σημείωσε.

Μέχρι πριν 15 χρόνια η πρόγνωση δεν ξεπερνούσε τα πέντε χρόνια. Σήμερα, η επιβίωση των ασθενών με μυέλωμα ξεπερνά τα 10 χρόνια.

ΠΗΓΗ: Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος