Καρκίνος στο πάγκρεας: Τα πέντε συμπτώματα που προειδοποιούν

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες στην Μ. Βρετανία όσον αφορά στον καρκίνο του παγκρέατος. Σύμφωνα με την εφημερίδα the Sun το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σε έρευνα που διενεργήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία αγνοεί τα θανατηφόρα σημάδια του καρκίνου του παγκρέατος ή καθυστερεί να αναζητήσει βοήθεια για περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο, λόγω της πανδημίας.

Υπάρχουν πέντε συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος που δεν πρέπει να αγνοηθούν προειδοποιεί η Pancreatic Cancer UK.

· Επίμονος πόνος στην πλάτη,

· Δυσπεψία,

· Πόνος στο στομάχι

· Μειωμένη όρεξη και ακούσια απώλεια βάρους για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες

· Ίκτερος, δηλαδή κίτρινη χρώση των ματιών και του δέρματος

Εάν έχετε αυτά τα σημάδια τότε πρέπει να δείτε αμέσως το γιατρό σας.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι η πιο θανατηφόρα μορφή της νόσου, επειδή πολύ συχνά διαγιγνώσκεται αργά. Είναι συνηθισμένο οι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος να έχουν ίκτερο ως ένα από τα πρώτα τους συμπτώματα το οποίο προκαλείται από τη συσσώρευση χολερυθρίνης στους ιστούς.

Σύμφωνα με γνωστή βρετανική εταιρεία δημοσκόπησης έρευνα σε 2.000 ενήλικες, έδειξε ότι το 31 τοις εκατό θα καθυστερούσε να αναζητήσει βοήθεια για περισσότερο από το συνηθισμένο λόγω της πανδημίας.

Η Diana Jupp, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Pancreatic Cancer UK  δήλωσε ότι ο καρκίνος του παγκρέατος δεν έχει εξαφανιστεί κατά την πανδημία του Covid-19 και ο οποιοσδήποτε έχει επίμονα, ανεξήγητα συμπτώματα θα πρέπει να καταφύγει αμέσως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.

«Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή με τον καρκίνο του παγκρέατος. Χιλιάδες άνθρωποι ετησίως, που εξακολουθούν να ανατριχιάζουν από το άκουσμα της λέξης καρκίνος, λένε ότι είναι πολύ αργά, ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για αυτούς. Αυτό πρέπει να σταματήσει, αναφέρει η Jupp.

«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πανικοβάλλονται εάν έχουν μερικά ή όλα αυτά τα συμπτώματα, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι που τα έχουν δεν σημαίνει ότι έχουν καρκίνο στο πάγκρεας.

«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να μάθουν περισσότερα για αυτήν την ασθένεια, να μιλήσουν με τους αγαπημένους τους και να μας βοηθήσουν να τερματίσουμε την κουλτούρα της σιωπής γύρω από τον πιο θανατηφόρο κοινό καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σύμφωνα με το Pancreatic Cancer UK ο καρκίνος του παγκρέατος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από οποιονδήποτε κοινό καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με τη νόσο πεθαίνουν μέσα σε τρεις μήνες από τη διάγνωση.

Το πάγκρεας είναι ένα βασικό όργανο στο σώμα. Προκειται για  έναν επιμήκη αδένα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος της κοιλιάς, πίσω από το στομάχι και κάτω από το ήπαρ.

Στον οργανισμό, εκτελεί δύο βασικούς ρόλους: παράγει πεπτικά υγρά (ένζυμα) τα οποία συμβάλουν στη διάσπαση των τροφών και απελευθερώνει τις ορμόνες ινσουλίνη και γλυκαγόνη για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.Ο καρκίνος του παγκρέατος εμφανίζεται όταν σχηματίζονται κακοήθη – καρκινικά – κύτταρα στους ιστούς του παγκρέατος.

ΠΗΓΗ: the Sun

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος