Ιταλία-έρευνα: Η εικονική πραγματικότητα μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι

Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε λόγω της πανδημίας έχει επηρεάσει ριζικά την καθημερινότητά μας. Αν και η έμφαση έχει δοθεί στην προστασία και διαφύλαξη της σωματικής μας υγείας, η φροντίδα της ψυχικής μας ευημερίας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Το άγχος για τη δική μας υγεία και των δικών μας ανθρώπων, η έλλειψη κοντινής επαφής με άλλους, ο φόβος για το παρόν και το μέλλον είναι μερικά από τα συναισθήματα που μπορεί να μας επιβαρύνουν.

Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, εξετάζει πώς τα τρισδιάστατα βίντεο μπορούν να μειώσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης.

«Η πανδημία μας αναγκάζει να διαχειριστούμε ταυτόχρονα τρία διαφορετικά ψυχολογικά διλήμματα: το άγχος της νόσου, την απώλεια χώρων που ήταν συνδεδεμένοι με την καθημερινότητά μας και την αίσθηση του ‘ανήκειν’ σε μια κοινότητα», αναφέρει ο Τζουζέπε Ρίβα, καθηγητής γενικής ψυχολογίας στο Università Cattolica del Sacro Cuore στο Μιλάνο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Για τη μελέτη αυτή, η επιστημονική ομάδα του Ρίβα συνεργάστηκε με 400 συμμετέχοντες σε διάστημα τριών μηνών. Οι χρήστες παρακολούθησαν βίντεο με εικονικά τοπία και παραλίες, αλληλεπίδρασαν με άλλους χρήστες σε πλατφόρμες όπως το VRChat ή το Mozilla Hubs και χαλάρωσαν σε έναν ήσυχο κήπο.

«Κατανοούμε και θυμόμαστε ποιοι είμαστε μέσω της μνήμης ανθρώπων και γεγονότων που συνέβησαν στα διαφορετικά μέρη που συχνάζουμε», εξηγεί ο Ρίβα. «Ωστόσο, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είναι σε ισχύ, δεν μπορούμε πλέον να πάμε στα αγαπημένα μας μέρη που έδιναν νόημα στην καθημερινότητά μας».

Οι ερευνητές πρότειναν στους συμμετέχοντες να κάνουν χρήση της εικονικής πραγματικότητας οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και όποτε νιώθουν ανήσυχοι λόγω της έλλειψης κοινωνικών δραστηριοτήτων. Τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση της τεχνολογίας αυτής έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ηρεμίας των συμμετεχόντων.

Με βάση την έρευνά τους, ο Ρίβα και η ομάδα του έφτιαξαν έναν οδηγό χρήσης της εικονικής πραγματικότητας κατά τη διάρκεια του γενικού απαγορευτικού.

  • Χρησιμοποιήστε το VR δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα κάθε εβδομάδα και όποτε νιώθετε οποιαδήποτε μορφή άγχους. Παίξτε ένα παιχνίδι, πηγαίνετε σε μια συναυλία ή συναντήστε έναν φίλο.
  • Κοινωνικοποιηθείτε μέσα στο εικονικό περιβάλλον. Παίξτε ένα παιχνίδι μαζί με άλλους, όπως το Doctor Crumb’s School for Disobedient Pets ή παρακολουθήστε μια ταινία με τους φίλους σας στο Bigscreen. Το να κάνετε πράγματα μαζί με άλλους στο εικονικό περιβάλλον ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας και μειώνει το άγχος.
  • Χρησιμοποιήστε την εικονική πραγματικότητα για να σκεφτείτε τους μελλοντικούς στόχους σας. Πηγαίνετε στο μυστικό σας κήπο για να οργανώσετε τις σκέψεις σας. Το Tilt Brush προσφέρει ένα χαλαρωτικό περιβάλλον μέσα στο οποιο μπορείτε να δημιουργήσετε τρισδιάστατα έργα τέχνης.

 

ΠΗΓΗ: VRscout

 

 

 

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ