Ισπανία: Η πρωτοφανής ξηρασία αποκαλύπτει ιστορικά μνημεία 

Array

Ένα τεράστιο μεγαλιθικό σύμπλεγμα και μια εκκλησία του 11ου αιώνα είναι μεταξύ των υποθαλάσσιων μνημείων που ήρθαν ξανά στην επιφάνεια στην Ισπανία, καθώς η σοβαρή ξηρασία προκαλεί πτώση της στάθμης των υδάτων.

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, οι ταμιευτήρες της Ισπανίας – οι οποίοι παρέχουν νερό στις πόλεις και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις – βρίσκονται λίγο κάτω από το 36% της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας για τον Αύγουστο.

Στη δυτική περιοχή της Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας, η υποχώρηση των υδάτων του ταμιευτήρα Βαλντεκάνας αποκάλυψε έναν προϊστορικό πέτρινο κύκλο σε ένα νησάκι που κανονικά βρίσκεται κάτω από το νερό.

Η περιοχή ονομάζεται Dolmen of Guadalperal, αλλά είναι γνωστή ως «Στόουνχεντζ της Ισπανίας», και χρονολογείται στην 5η π.Χ. χιλιετία. Ο κύκλος με τους δεκάδες μεγαλιθικούς λίθους ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους το 1926, αλλά η περιοχή πλημμύρισε το 1963 όταν κατασκευάστηκε ο ταμιευτήρας.

Ισπανία: Η πρωτοφανής ξηρασία αποκαλύπτει ιστορικά μνημεία 

Στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας, τα νερά που υποχωρούν έχουν αποκαλύψει τα ερείπια μιας εκκλησίας του 11ου αιώνα στο συνήθως βυθισμένο χωριό Sant Roma de Sau, το οποίο πλημμύρισε τη δεκαετία του 1960, όταν κατασκευάστηκε κοντά ένα φράγμα.

Μετά από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ και τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλήθη τουριστών γεμίζουν τα εστιατόρια στο κοντινό χωριό Vilanova de Sau.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο περιοδικό «Nature Geoscience», τμήματα της Ισπανίας είναι πιο ξηρά από ό,τι έχουν υπάρξει εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια, ενώ οι χειμερινές βροχές αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος