ΗΠΑ: Το Υπουργείο Ενέργειας επενδύει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγκαταστάσεις που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Οι πειραματικές αυτές εγκαταστάσεις θα λειτουργούν σαν γιγαντιαίες ηλεκτρικές σκούπες που θα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα το οποίο στη συνέχεια θα αποθηκεύεται σε πετρώματα ή σε προϊόντα μακράς διάρκειας όπως το σκυρόδεμα.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Interesting Engineering, αυτή η πρωτοβουλία θα  διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης Μπάιντεν για την επίτευξη μιας δίκαιης μετάβασης σε μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα  έως το 2050.

«Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα κατέστησε σαφές ότι η απομάκρυνση του υπάρχοντος άνθρακα με την άμεση δέσμευσή του από τον αέρα και την ασφαλή αποθήκευσή του αποτελεί βασικό όπλο στη μάχη μας κατά της κλιματικής κρίσης», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνολμ.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας εκτιμά ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα, η τεχνολογία αυτή θα πρέπει να μπορεί να αφαιρεί ένα γιγατόνο διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί στις εκπομπές περίπου 250 εκατομμυρίων οχημάτων που οδηγούνται σε ένα έτος.

Δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες σχετικά με το ποια έργα θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο, αλλά το δελτίο τύπου αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν και στη συνέχεια να αποθηκεύουν μόνιμα τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα ετησίως, είτε από μία μόνο μονάδα είτε από πολλαπλές διασυνδεδεμένες μονάδες.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος