ΗΠΑ – Νέα μελέτη: Ο κορονοϊός μπορεί να επιτίθεται απευθείας στον λιπώδη ιστό

Ο κορονοϊός φαίνεται να διαφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, να επιτίθεται στον λιπώδη ιστό και εν μέρει να τον καταλαμβάνει. Αυτό του επιτρέπει να αναπαραχθεί εκεί, αλλά και να πυροδοτήσει σοβαρή ανοσολογική απόκριση που αφορά τελικά όλο το σώμα. Μάλιστα, μπορεί να συντελεί και στην εμφάνιση μακροχρόνιων συμπτωμάτων μετάπό τη λοίμωξη, ένα σύνδρομο που είναι γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία ως «long COVID», αναφέρεται σε νέα μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες την οποία συνοψίζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι σημαντικά και θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν λιπώδη ιστό από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση, για να διερευνήσουν εάν θα μπορούσε να μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Εξέτασαν μάλιστα διάφορους τύπους κυττάρων, όπως ώριμα λιποκύτταρα, πρόδρομα λιποκύτταρα, καθώς και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που εδράζονται στο λιπώδη ιστό και ονομάζονται μακροφάγα. Διαπιστώθηκε ότι τα ώριμα λιποκύτταρα μπορούν να μολυνθούν, αν και δεν παρουσίασαν υπερβολική φλεγμονή. Ωστόσο, ορισμένα μακροφάγα μολύνονται σημαντικά και οδηγούν σε μεγάλη φλεγμονώδη απόκριση, που επεκτείνεται και στο υπόλοιπο σώμα. Τα πρόδρομα λιποκύτταρα δεν μολύνθηκαν, αλλά έδρασαν συνεργικά στη φλεγμονώδη απόκριση.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές εξέτασαν λιπώδη ιστό από σώματα ασθενών που απεβίωσαν από COVID-19. Ανευρέθηκε ο ιός στο λίπος γύρω από διάφορα όργανα, όπως η καρδιά και το ήπαρ. Αυτό θα μπορούσε να συσχετιστεί με την πολυοργανική βλάβη που παρατηρείται σε κάποιους ασθενείς με COVID-19.

Την μελέτη συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Γεωργία Κάσση (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού), Βασιλική Βασιλείου (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος