Έρευνα: Ο κορονοϊός μολύνει τα λιποκύτταρα

Από την αρχή της πανδημίας, ο κορονοϊός φάνηκε να στοχεύει παχύσαρκα  άτομα. Οι ασθενείς που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν με σοβαρή Covid-19 και περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Αν και τα άτομα αυτά συχνά πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα τα οποία επιτείνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσησης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ευπάθειά τους έχει να κάνει με την ίδια την παχυσαρκία.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ο κορονοϊός μολύνει τόσο τα λιποκύτταρα όσο και ορισμένα ανοσοποιητικά κύτταρα που βρίσκονται μέσα στο σωματικό λίπος, προκαλώντας μια βλαβερή αμυντική αντίδραση του οργανισμού, σύμφωνα με άρθρο των New York Times.

Στη μελέτη, η οποία προδημοσιεύτηκε στη βάση δεδομένων bioRxiv, οι επιστήμονες πήραν κομμάτι λιπώδους ιστόού για να δουν αν μπορούσε να μολυνθεί από κορονοϊό. Διαπίστωσαν ότι τα λιποκύτταρα μπορούσαν να μολυνθούν και να αναπτύξουν φλεγμονή χαμηλού επιπέδου. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονταν εντός του λιπώδους ιστού, τα λεγόμενα μακροφάγα, επίσης μολύνθηκαν προκαλώντας έντονη φλεγμονώδη αντίδραση.

Εκτός από αυτά τα πειράματα, η ομάδα εξέτασε λιπώδη ιστό από ασθενείς που πέθαναν από λοιμώξεις COVID-19 και βρήκε σωματίδια του κορονοϊού στο λίπος που περιέβαλλε διάφορα όργανα. Ιοί όπως ο HIV και η γρίπη μπορούν να «κρυφτούν» στον λιπώδη ιστό και σύμφωνα με τους ειδικούς, ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει κάτι παρόμοιο, καθιστώντας το λίπος μια δεξαμενή για τον ιό.

Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, τα άτομα με παχυσαρκία αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα, να χρειαστούν νοσηλεία και να πεθάνουν από την COVID-19. Πολλές θεωρίες έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν γιατί το λίπος αύξησε τον κίνδυνο σε ορισμένους ασθενείς.

Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά μπορεί να πιέσει το διάφραγμα και έτσι να περιορίσει τη ροή του αέρα στους πνεύμονες. Επιπλέον, το αίμα των παχύσαρκων ανθρώπων τείνει να πήζει πιο εύκολα από ό,τι εκείνων με χαμηλότερα επίπεδα λίπους – ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα στο πλαίσιο της πανδημίας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη πήξη του αίματος.

Επιπλέον, καθώς το λίπος συσσωρεύεται στο σώμα, τα λιποκύτταρα διεισδύουν στον σπλήνα, τον μυελό των οστών και τον θύμο, όπου παράγονται πολλά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τόσο τον αριθμό όσο και υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα των παραγόμενων ανοσοποιητικών κυττάρων. Το υπερβολικό λίπος μπορεί επίσης να προκαλέσει χρόνια, χαμηλού επιπέδου φλεγμονή σε όλο το σώμα, καθώς τα λιποκύτταρα απελευθερώνουν φλεγμονώδεις ουσίες- τις κυτοκίνες-σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τα νεκρά λιποκύτταρα από το σώμα, αναφέρει το Science.

«Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να συμβάλει στη σοβαρή νόσηση», δήλωσε στους Times η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Κάθριν Μπλις, ανοσολόγος και καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Εντοπίσαμε τις ίδιες φλεγμονώδεις κυτταροκίνες που βλέπουμε στο αίμα των πραγματικά άρρωστων ασθενών κια οι οποίες  παράγονται ως απάντηση στη μόλυνση αυτών των ιστών», προσθέτει η ερευνήτρια.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι τα νέα στοιχεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες κατά της Covid-19 που θα στοχεύουν το σωματικό λίπος.

«Ίσως αυτή να είναι η αχίλλειος πτέρνα που χρησιμοποιεί ο ιός για να αποφύγει τις προστατευτικές ανοσολογικές μας αντιδράσεις – με το να κρύβεται σε αυτό το μέρος», δήλωσε ο Βίσγουα Ντιπ Ντίξιτ, καθηγητής συγκριτικής ιατρικής και ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι τα εμβόλια και οι θεραπείες κατά της Covid-19 θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το βάρος και τα αποθέματα λίπους του ασθενούς.

«Αυτή η δημοσίευση αποτελεί άλλη μια έκκληση για εξετάσουν βαθύτερα τα ζητήματα των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων και τις θεραπείες και τα εμβόλια που τους χορηγούμε», δήλωσε ο Μπάρι Πόπκιν, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος έχει μελετήσει τον αυξημένο κίνδυνο που ενέχει η Covid για τα παχύσαρκα άτομα.

ΠΗΓΗ: NYT, Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος