ΗΠΑ: Μελέτη συνδέει την υδραυλική ρωγμάτωση (fracking) με άσθμα και λέμφωμα στα παιδιά

Την τελευταία δεκαετία, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αυστηροποιήσει τους νόμους τους για το fracking και τη διάθεση αποβλήτων.

Τα παιδιά που ζούσαν κοντά σε πηγάδια φυσικού αερίου στη δυτική Πενσυλβάνια των ΗΠΑ όπου γίνονταν εντατικές γεωτρήσεις, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου. Οι κάτοικοι όλων των ηλικιών που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, είχαν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν σοβαρή κρίση άσθματος, σύμφωνα με εκθέσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη (15/8).

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο στοιχείων που συνδέουν τη βιομηχανία φυσικού αερίου με ορισμένα προβλήματα υγείας. Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν συσχετίσεις μεταξύ της δραστηριότητας της βιομηχανίας φυσικού αερίου και δύο παθήσεων: του άσθματος και του λεμφώματος στα παιδιά, τα οποία σχετικά σπάνια διαγιγνώσκονται με αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να πουν αν η γεώτρηση προκάλεσε τα προβλήματα υγείας, επειδή οι μελέτες δεν είχαν σχεδιαστεί για αυτό τον σκοπό. Αντ’ αυτού, οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία υγείας για να εντοπίσουν πιθανές συσχετίσεις με βάση το πόσο κοντά ζούσαν οι άνθρωποι στις γεωτρήσεις φυσικού αερίου.

Οι εκθέσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά την έναρξη μιας δημόσιας συνεδρίασης το βράδυ της Τρίτης η οποία διοργανώθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και το Υπουργείο Υγείας. Κατά τη συνάντηση, ακτιβιστές της κοινότητας και ανήσυχοι γονείς προέτρεψαν τους υπαλλήλους του τμήματος και τους ερευνητές να κάνουν περισσότερα για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς οι γεωτρήσεις φυσικού αερίου συνεχίζουν να επεκτείνονται.

Στη μελέτη για τον καρκίνο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ζούσαν σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρων από ένα πηγάδι φυσικού αερίου είχαν 5 έως 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λέμφωμα σε σύγκριση με τα παιδιά που ζούσαν 8 χιλιόμετρα ή μακρύτερα από ένα πηγάδι. Αυτό ισοδυναμεί με 60 έως 84 περιπτώσεις λεμφώματος ανά εκατομμύριο παιδιών που ζούσαν κοντά σε πηγάδια, έναντι 12 ανά εκατομμύριο παιδιών που ζούσαν πιο μακριά.

Δεκάδες παιδιά και νεαροί ενήλικες έχουν διαγνωστεί με μια εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου των οστών, το σάρκωμα Ewing. Τα άτομα αυτά ζουν σε μια περιοχή έξω από το Πίτσμπουργκ όπου γίνονταν γεωτρήσεις και οι οικογένειές τους συνέβαλαν καθοριστικά στο να διεξαχθεί η μελέτη. Ωστόσο οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ των γεωτρήσεων φυσικού αερίου και της παιδικής λευχαιμίας και του καρκίνου του εγκεφάλου και των οστών.

Όσον αφορά το άσθμα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με την αναπνευστική πάθηση που ζούσαν κοντά σε πηγάδια είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρές αντιδράσεις κατά την εξόρυξη του αερίου σε σύγκριση με άτομα που δεν ζούσαν κοντά σε πηγάδια.

Την τελευταία δεκαετία, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αυστηροποιήσει τους νόμους τους για το fracking και τη διάθεση αποβλήτων. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ρυθμιστικές ελλείψεις δίνουν μια ελλιπή εικόνα της ποσότητας των τοξικών ουσιών που η βιομηχανία εκπέμπει στον αέρα, διοχετεύει στο έδαφος ή παράγει ως απόβλητα. Η βιομηχανία φυσικού αερίου έχει υποστηρίξει ότι το fracking είναι ασφαλές, και οι ομάδες που εξετάζουν τις μελέτες δήλωσαν την Τρίτη ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η ύψιστη προτεραιότητά τους.

Η έλευση της υδραυλικής ρωγμάτωσης μεγάλου όγκου σε συνδυασμό με την οριζόντια γεώτρηση σε βάθος χιλιομέτρων στο έδαφος τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μετέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε παγκόσμια υπερδύναμη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Έφερε όμως και ρύπανση του νερού, του αέρα, καθώς και ασθένειες.

Μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο για τους ερευνητές να προσδιορίσουν επακριβώς πόσο εκτέθηκαν οι άνθρωποι σε ρύπους στον αέρα ή στο νερό. Για αυτό και προσπαθούν να συγκεντρώσουν αρκετά δεδομένα για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο και να εξάγουν συμπεράσματα.

ΠΗΓΗ: AP News

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος