ΗΠΑ-FDA: Εγκρίθηκε η πρώτη συσκευή που ανιχνεύει τον κορονοϊό στα ασυμπτωματικά άτομα

Παράλληλα με την ταχεία έγκριση των εμβολίων, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει μια σειρά από καινοτομίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19. Μέχρι στιγμής, ο αμερικανικός οργανισμός έχει εγκρίνει μια σειρά ιατρικών καινοτομιών, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηριακών μονοκλωνικών αντισωμάτων για μολύνσεις που κινδυνεύουν να γίνουν πιο σοβαρές, ένα γρήγορο τεστ που χρησιμοποιεί την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR και τον αναπνευστήρα Fitbit’s Flow. Το πιο πρόσφατο εργαλείο που εγκρίθηκε είναι μια συσκευή που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει τον κορονοϊό σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους.

Η συσκευή που ονομάζεται «Tiger Tech COVID Plus Monitor» είναι ουσιαστικά ένα περιβραχιόνιο που χρησιμοποιεί αισθητήρες φωτός και έναν μικρό επεξεργαστή υπολογιστή για να ελέγξει τους βιοδείκτες, όπως η υπερπηκτικότητα – μια κοινή ανωμαλία του κορονοϊού που κάνει το αίμα να πήζει πιο εύκολα.

Μόλις το άτομο φορέσει το περιβραχιόνιο, οι ενσωματωμένοι αισθητήρες της οθόνης αρχίζουν να συλλέγουν σήματα παλμού από τη ροή του αίματος για τρία έως πέντε λεπτά. Ο επεξεργαστής στη συνέχεια εξάγει τις βασικές πληροφορίες από τις μετρήσεις και τις τροφοδοτεί μέσω του μοντέλου μηχανικής εκμάθησης.

Στην ανακοίνωσή του, ο FDA επισημαίνει ότι το περιβραχιόνιο δεν προορίζεται για τη διάγνωση της Covid-19 και ως εκ τούτου δεν πρέπει να λειτουργεί ως υποκατάστατο ενός διαγνωστικού τεστ. Επίσης, δεν έχει σχεδιαστεί για χρήση σε άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει συμπτώματα. Προορίζεται ωστόσο ως εφεδρικό ή προληπτικό μέτρο που θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα με έλεγχο της θερμοκρασίας του ατόμου. Μαζί, τα δύο εργαλεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε διάφορους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, των σχολείων, των χώρων εργασίας, των θεματικών πάρκων, των σταδίων και των αεροδρομίων, αναφέρει ο αμερικανικός οργανισμός.

Η έγκριση της συσκευής ήρθε μετά την ολοκλήρωση κλινικών μελετών σε νοσοκομεία και σχολεία. Συγκεκριμένα, όταν η συσκευή χρησιμοποιήθηκε στο νοσοκομείο, εντόπισε τους βιοδείκτες με ακρίβεια 98,6%, ενώ ταυτόχρονα προσδιόρισε με ακρίβεια εκείνους που δεν είχαν τα ενδεικτικά συμπτώματα κατά 94,5%. Η δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία επικύρωσε ουσιαστικά τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον FDA.

ΠΗΓΗ: Engadget

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος