ΗΠΑ: Φάρμακο για ουρική αρθρίτιδα θα μπορούσε να καταπολεμήσει την COVID-19

Καθώς τα κρούσματα της Covid-19 συνεχίζουν να αυξάνονται κατακόρυφα στις ΗΠΑ και στον κόσμο, υπάρχουν λίγες επιλογές για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2. Όμως, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, δίνει ελπίδες για ένα φάρμακο το οποίο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό κατά της λοίμωξης από κορονοϊό SARS-CoV-2.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature’s Scientific Reports», διαπίστωσε ότι η προβενεσίδη έχει ευρείες αντι-ιικές ιδιότητες, καθιστώντας την πρωταρχικό υποψήφιο φάρμακο για την καταπολέμηση όχι μόνο της λοίμωξης SARS-CoV-2 αλλά και άλλων κοινών και θανατηφόρων ιών του αναπνευστικού συστήματος, όπως ο RSV και η γρίπη.

Η προβενεσίδη έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας. Το φάρμακο κυκλοφορεί στην αγορά για πάνω από 40 χρόνια και έχει ελάχιστες παρενέργειες.

«Δεν υπάρχει τίποτα άλλο για την ασφαλή καταπολέμηση αυτών των ιών», δήλωσε ο Ραλφ Τριπ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια. «Αυτό το αντιικό φάρμακο λειτουργεί για όλους τους αναπνευστικούς ιούς RNA που δοκιμάσαμε, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2. Ο RSV, ο κορονοϊός και η γρίπη κυκλοφορούν την ίδια εποχή. Το συμπέρασμα είναι ότι μπορείτε δυνητικά να μειώσετε τη μόλυνση και την ασθένεια χορηγώντας αυτό το φάρμακο».

Παρεμπόδιση της αναπαραγωγής των ιών

Οι ιοί λειτουργούν με το να συνδιαλέγουν τα ίδια τα κύτταρα ενός ατόμου για να αναπαραχθούν και να παράγουν περισσότερο από τον ιό. Η προβενεσίδη μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία αναπαραγωγής, εμποδίζοντας τον ιό να μολύνει τα κύτταρα του ατόμου.

Τα πειράματα που πραγματοποίησε σε ζώα η φαρμακευτική εταιρεία TrippBio, έδειξαν ότι το φάρμακο προφυλάσσει από την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 και της γρίπης, και λειτουργεί θεραπευτικά μετά την έκθεση σε αυτόν. Το φάρμακο έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του RSV in vitro, ενώ μελέτες in vivo βρίσκονται σε εξέλιξη.

Περιορισμένες επιλογές θεραπείας της COVID-19

Οι τρέχουσες θεραπείες για τους σοβαρά ασθενείς με COVID-19, η ρεμδεσιβίρη και τα μονοκλωνικά αντισώματα, μπορούν να χορηγηθούν μόνο ενδοφλέβια. Και όταν ένας ασθενής τις χρειάζεται, είναι συχνά πολύ αργά.

«Αυτές οι θεραπείες έχουν δείξει κάποια αποτελεσματικότητα κατά του SARS-CoV-2, αλλά είναι πολύ ακριβές και πολύ δύσκολο να βρεθούν», ανέφερε ο Τριπ. «Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μόνο μια χούφτα επιλογές που μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν λόγω του κόστους, της περιορισμένης χρήσης ενδοφλέβιων ορών και της έλλειψης πρόσβασης. Αυτό δεν είναι πολύ χρήσιμο για τον κόσμο».

Εκτός από την πρόληψη της ασθένειας πριν από την έναρξή της, η προβενεσίδη μπορεί επίσης δυνητικά να αυξήσει την αποτελεσματικότητα άλλων θεραπειών. Η προβενεσίδη χρησιμοποιείται ήδη για την αύξηση της δραστικότητας ορισμένων αντιβιοτικών, οπότε είναι πιθανό το φάρμακο να λειτουργήσει σε συνδυασμό και με άλλες θεραπείες της Covid-19.

Τώρα οι ερευνητές διερευνούν ποια δοσολογία προβενεσίδης θα μπορούσε να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καταπολέμηση των ιών στους ανθρώπους. Η TrippBio πρόκειται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του φαρμάκου εντός του έτους.

«Ο SARS-CoV-2, ο RSV και η γρίπη έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τριπ. «Η προβενεσίδη έχει ισχυρή αντιιική δράση κατά αυτών των ιών και είναι ασφαλής».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος