ΗΠΑ: Εταιρείες παραγωγής χημικών θα καταβάλλουν δισεκατομμύρια δολάρια για υποθέσεις μόλυνσης πόσιμου νερού από τα «παντοτινά χημικά»

Συνολικά οι τρεις εταιρείες θα καταβάλλουν 1,185 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τρεις εταιρείες παραγωγής χημικών στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή (2/6) ότι θα καταβάλλουν σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγουν σειρά αγωγών επειδή μόλυναν πόσιμο νερό σε όλη τη χώρα με PFAS, τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» τα οποία συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών στους ανθρώπους.

Σε ανακοίνωσή τους οι εταιρείες Chemours, DuPont de Nemours και Corteva επεσήμαναν ότι κατέληξαν σε αυτή «την επί της αρχής συμφωνία για να κλείσουν όλες οι προσφυγές που συνδέονται με καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες πόσιμο νερό στα δημόσια δίκτυα διανομής νερού μολύνθηκε από PFAS».

Συνολικά οι τρεις εταιρείες θα καταβάλλουν 1,185 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι υπερφθοροαλκυλιωμένες χημικές ουσίες (PFAS) δεν έχουν οσμή και γεύση ενώ είναι αόρατες. Έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και όταν εισέλθουν στο περιβάλλον μένουν εκεί για πάντα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο κολοσσόςυπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία, βάσει της οποίας θα καταβάλλει τουλάχιστον 10 δισεκ. δολάρια για να κλείσουν άλλες προσφυγές που έχουν υποβάλει εναντίον της πόλεις και κωμοπόλεις στις ΗΠΑ για μόλυνση πόσιμου νερού από PFAS.

Τα συνθετικά αυτά χημικά είναι τόσο διαδεδομένα που εντοπίζονται στο αίμα σχεδόν όλων των Αμερικανών, περιλαμβανομένων των νεογέννητων μωρών. Έως 200 εκατ. Αμερικανοί εκτίθενται στα PFAS μέσω του νερού της βρύσης, σύμφωνα με έκθεση του 2020.

Οι προσπάθειες καθαρισμού του νερού από τα PFAS εντάχθηκαν πέρυσι, αφού η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «πολύ χαμηλότερα επίπεδα (σ.σ. αυτών των χημικών) από όσο πιστευόταν αρχικά» μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους ανθρώπους και ότι σχεδόν κανένα επίπεδο έκθεσης σε αυτά δεν είναι ασφαλές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος