Ορισμένες ζωοτροφές για σκύλους και γάτες μπορεί να ευθύνονται για σοβαρές παθήσεις

Μια νέα μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνδέει ορισμένες τροφές για σκύλους με τη διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DCM). Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature την περασμένη εβδομάδα, οι ερευνητές συνέκριναν τις παραδοσιακές τροφές σκύλων με εκείνες που ο FDA συσχετίζει με την DCM, εξετάζοντας περισσότερες από 800 ενώσεις. Επί του παρόντος, ο αρακάς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των συστατικών που συνδέονται με ενώσεις οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να σχετίζονται με την DCM.

Οι ζωοτροφές που μπορεί να σχετίζονται με την DCM συχνά φέρουν την ένδειξη «χωρίς σιτηρά» και συνήθως περιέχουν ορισμένα συστατικά, όπως μπιζέλια και πατάτες, τα οποία χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν άλλα συστατικά όπως το ρύζι ή το καλαμπόκι.

Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια του σκύλου είναι μια θανατηφόρα ασθένεια του καρδιακού μυός του ζώου και έχει ως αποτέλεσμα διευρυμένη καρδιά και αδύναμες συστολές. Η ασθένεια έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με γενετική προδιάθεση σε ορισμένες ράτσες, συμπεριλαμβανομένων των ντόμπερμαν πίντσερ, των Μεγάλων Δανών, των μπόξερ και των κόκερ σπάνιελ. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μη κληρονομικές μορφές DCM μπορούν να εμφανιστούν σε σκύλους και είναι συχνά αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως οι υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις και η διατροφή.

«Είναι σαν ένα κομμάτι του παζλ», δήλωσε η Λίζα Φρίμαν, καθηγήτρια και πιστοποιημένη κτηνίατρος-διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο Tufts, όπως αναφέρει το NBC News. «Αυτή η έρευνα μας βοηθά να περιορίσουμε τους στόχους που πρέπει να εξετάσουμε, ώστε να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στις πιο πιθανές αιτίες και να φτάσουμε σε μια απάντηση πιο γρήγορα για να αποτρέψουμε την νόσηση και άλλων σκύλων».

Μετά από λεπτομερή ανάλυση μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται foodomics, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συστατικό που συνδέεται πιο έντονα με τις ύποπτες ενώσεις ήταν ο αρακάς. Ωστόσο, ο FDA δεν εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο απαγόρευσης των μπιζελιών στις τροφές για σκύλους. Σύμφωνα με τον οργανισμό, «τα όσπρια χρησιμοποιούνται σε τροφές για κατοικίδια ζώα εδώ και πολλά χρόνια και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι είναι εγγενώς επικίνδυνα».

Αντίθετα, το πρόβλημα μπορεί να είναι θέμα ποσότητας, καθώς το Κέντρο Κτηνιατρικής του FDA αναφέρει ότι τα συστατικά οσπρίων χρησιμοποιούνται σε πολλές δίαιτες «χωρίς σιτηρά» σε μεγαλύτερη αναλογία από ό,τι στις περισσότερες ζωοτροφές που περιέχουν σιτηρά».

Βρετανία: Μια ζωοτροφή ευθύνεται για σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει τις γάτες;

Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία, χιλιάδες γάτες έχουν αρρωστήσει ή πεθάνει από μια σπάνια ασθένεια του αίματος που συνδέεται με μάρκες ζωοτροφών υψηλής ποιότητας.

Τουλάχιστον 330 γάτες έχουν πεθάνει, σύμφωνα με στοιχεία του Βασιλικoύ Κτηνιατρικού Κολλεγίου (Royal Veterinary College), ωστόσο ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, αναφέρει η Daily Mail. Σύμφωνα με τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων αυτών, οι κτηνίατροι εκτιμούν ότι πολλά περιστατικά ίσως να έχουν μείνει αδήλωτα.

Κοινός παράγοντας φαίνεται να είναι η ζωοτροφή. Ο εποπτικός οργανισμός τροφίμων ανακοίνωσε την ανάκληση μεγάλου αριθμού υποαλλεργικών ξηρών τροφών για γάτες που παρασκευάζονται από την εταιρεία Fold Hill Foods.

Η ανάκληση ανακοινώθηκε στις 17 Ιουνίου και αφορά αρκετές κορυφαίες μάρκες ξηρών τροφών της Applaws, καθώς και άλλες που ανήκουν στις εταιρείες Pets at Home και Sainsbury’s.

Ωστόσο, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί έκτοτε και υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί ιδιοκτήτες γατών δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτές τις τροφές, οι οποίες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Εκτός από την οδύνη τους, οι ιδιοκτήτες έχουν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια χρηματικά ποσά που πρέπει να πληρώσουν και τα οποία ξεπερνούν τις 9.000 λίρες. Η Μισέλ Βίκτορ, η οποία ηγείται μιας ομαδικής νομικής αγωγής από το δικηγορικο γραφειο Leigh Day, δήλωσε: «Πιστεύουμε τώρα ότι ενδεχομένως να υπάρχουν χιλιάδες θύματα. Αν κοιτάξετε τον αριθμό των ιδιοκτητών γατών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κλίμακα αυτού του φαινομένου θα μπορούσε να είναι πράγματι πολύ μεγάλη».

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι πολλές περιπτώσεις έχουν διαγνωστεί εκ των υστέρων από κτηνιάτρους. Αυτό σημαίνει ότι πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην έχουν αναφερθεί. Είναι πιθανό πολλές γάτες να έχουν πεθάνει και οι ιδιοκτήτες τους να μην γνωρίζουν την πραγματική αιτία.

«Προς το παρόν, τα προϊόντα Fold Hill Food φαίνεται να είναι εκείνα στα οποία μπορεί να παρουσιάστηκαν τα προβλήματα, αλλά δεν υπάρχουν διακριτές, συγκεκριμένες αποδείξεις σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

Η Βίκτορ είπε επίσης ότι οι περισσότερες γάτες «δεν μπορούν να θεραπευτούν» και ότι το ζήτημα «θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια εμπιστοσύνης στην τροφική αλυσίδα για τις τροφές κατοικίδιων ζώων». Πρόσθεσε δε, ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων έχασε τα κατοικίδια ζώα του. Είναι μέρος της οικογένειάς τους και πονάνε πραγματικά».

Το Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο έχει αναγνωρίσει 528 περιπτώσεις, με καταγεγραμμένο ποσοστό θανάτου 63,5%, που αντιστοιχεί σε 335 ζώα.

Η ασθένεια που προσβάλλει τις γάτες ονομάζεται πανκυτταροπενία των αιλουροειδών και έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία μείωση της συγκέντρωσης των κυττάρων του αίματος, με αποτέλεσμα οι γάτες να κινδυνεύουν από μόλυνση και αιμορραγία. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν λήθαργο και απώλεια όρεξης, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται ξαφνική αιμορραγία από το στόμα ή μώλωπες.

«Οι έρευνες δεν υποδεικνύουν σύνδεση με κοινές μολυσματικές ασθένειες των αιλουροειδών, κοινές τοξίνες ή ελλείψεις/εξαρτήσεις σε βιταμίνες ή μέταλλα. Εξακολουθούμε να συλλέγουμε δεδομένα από κτηνιάτρους, καθώς και να εξετάζουμε δείγματα τροφίμων», δήλωσε το κολλέγιο.

Ο Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων (FSA) δήλωσε ότι στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε παρτίδες της συγκεκριμένης ζωοτροφής, εντοπίστηκαν μυκοτοξίνες, οι οποίες παράγονται από ορισμένους τύπους μούχλας. «Οι μυκοτοξίνες βρίσκονται ευρέως σε ορισμένα είδη ζωοτροφών και τροφίμων και δεν υποδηλώνουν, από μόνες τους, ότι αποτελούν την αιτία της πανκυτταροπενίας των αιλουροειδών».

Ο οργανισμός σύστησε στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να ελέγξουν τις ξηρές τροφές που χρησιμοποιούν και να επιστρέψουν προϊόντα από ύποπτες παρτίδες.

«Διερευνούμε μια πιθανή σχέση μεταξύ συγκεκριμένων προϊόντων γατοτροφών και της πανκυτταροπενίας των αιλουροειδών. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι παρουσιάζουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Στις 15 Ιουνίου προβήκαμε σε εθελοντική και προληπτική ανάκληση επιλεγμένων γατοτροφών από τα καταστήματα AVA, Sainsbury’s και Applaws», δήλωσε η Fold Hill Foods.

«Η υποβοήθηση της έρευνας του οργανισμού τυποποίησης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την επιχείρηση και διεξάγονται διάφορες δοκιμές σε δείγματα τροφίμων και συστατικών από ανεξάρτητα εργαστήρια. Δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη σύνδεση σε αυτό το στάδιο μεταξύ των προϊόντων διατροφής για γάτες και της πανκυτταροπενίας των αιλουροειδών. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως τόσο με τον FSA όσο και με το βασιλικό κολλέγιο».

«Θα θέλαμε να καθησυχάσουμε τους ιδιοκτήτες γατών ότι διεξάγεται ενδελεχής έρευνα», δήλωσε ο Μάικλ Μπέλινγκαμ της Ένωσης Κατασκευαστών Τροφίμων για κατοικίδια ζώα.

ΠΗΓΗ: The Guardian, Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος