ΗΠΑ: Ένα εργοστάσιο παραγωγής καλλιεργημένου κρέατος ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό

Η κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες με την παραγωγή του να βρίσκεται πλέον σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Worldwatch, η παραγωγή κρέατος έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία σαράντα χρόνια, ενώ την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε κατά 20%. Η μεγαλύτερη παραγωγή κρέατος οδηγεί σε περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή.

Εταιρείες σε όλο τον κόσμο εργάζονται πάνω σε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα προϊόντα κρέατος. Μια τέτοια εταιρεία είναι και η Upside Foods, η οποία ιδρύθηκε από τον καρδιολόγο Ούμα Βαλέτι και έχει την έδρα της στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Η εταιρεία παράγει μαζικές ποσότητες εργαστηριακού κρέατος στις τεράστιες εγκαταστάσεις της έκτασης 16.154 τ.μ. Οι εγκαταστάσεις της οι οποίες τροφοδοτούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να παράγουν 22.680 κιλά καλλιεργημένου κρέατος.

«Δεσμευόμαστε να αποσυνδέσουμε πλήρως τη διαδικασία παραγωγής μας από τη σφαγή των ζώων», αναφέρει η εταιρεία. «Στόχος μας είναι να φέρουμε στην αγορά προϊόντα χωρίς ζωικά συστατικά το συντομότερο δυνατό».

Οι επιστήμονες της εταιρείας καλλιεργεί κύτταρα από ζωντανά ζώα σε βιοαντιδραστήρες και τα εμποτίζει με θρεπτικά συστατικά που τα βοηθούν να αναπτυχθούν στο επιθυμητό μέγεθος.

«Τροφοδοτούμε το κύτταρο με μια σειρά από θρεπτικά συστατικά (αμινοξέα, σάκχαρα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες) που βρίσκονται κανονικά στα τρόφιμα και η σύνθεσή τους είναι παρόμοια με αυτή που αναπτύσσεται οργανικά στο σώμα των ζώων», αναφέρει η εταιρεία. Τα αρχικά κύτταρα λαμβάνονται μέσω μιας ποικιλίας μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων των «βιοψιών από ζωντανά ζώα, αυγά και πρόσφατα σφαγμένα ζώα που αποτελούσαν ήδη μέρος του συστήματος διατροφής».

Οι νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας αναμένεται να λειτουργήσουν τον Ιανουάριο του 2022 και θα είναι ανοιχτές στους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να τις επισκεφθούν και να δοκιμάσουν τα προϊόντα της εταιρείας.

Τέλος, η εταιρεία αναφέρει ότι «το κρέας που καλλιεργείται από κύτταρα μπορεί να χρειάζεται έως και 90% λιγότερο χώμα και νερό και να εκπέμπει έως και 90% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου».

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη εγκρίνει την πώληση του κρέατος που καλλιεργεί η εταιρεία στα εργαστήριά της.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος