Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν ηλεκτρικά ξυλάκια που ενισχύουν την αλμυρή γεύση

Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν ηλεκτρικά ξυλάκια (chopsticks) που ενισχύουν την αλμυρή γεύση και τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν το νάτριο στη διατροφή τους.

Τα ξυλάκια που ανέπτυξε ο καθηγητής Homei Miyashita στο Πανεπιστημίο Meiji σε συνεργασία με τον κατασκευαστή ποτών Kirin Holdings Co., ενισχύουν τις γεύσεις χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση και έναν μίνι-υπολογιστή που φοριέται ως βραχιόλι. Η συσκευή χρησιμοποιεί ασθενές ηλεκτρισμό πολύ χαμηλής τάσης, για να μεταφέρει ιόντα νατρίου από το φαγητό, μέσω των chopsticks, στο στόμα, όπου δημιουργούν την αίσθηση του αλμυρού, δήλωσε στο CNN ο Miyashita.

«Ως αποτέλεσμα, η αλμυρή γεύση ενισχύεται κατά 1,5 φορά», είπε.

Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν ηλεκτρικά ξυλάκια που ενισχύουν την αλμυρή γεύση
(Meiji University)

Τα ξυλάκια αυτά θα μπορούσαν να έχουν ευρύ αντίκτυπο στο ιαπωνικό κοινό, καθώς η παραδοσιακή διατροφή τείνει να είναι πλούσια σε αλάτι. Ο μέσος Ιάπωνας ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, ποσότητα διπλάσια από αυτή που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων παθήσεων.

«Για να προλάβουμε αυτές τις ασθένειες, πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουμε», δήλωσε ο ερευνητής της Kirin, Ai Sato.

«Αν προσπαθήσουμε να καταναλώσουμε λιγότερο αλάτι με συμβατικό τρόπο, θα πρέπει ή να αποφύγουμε τα αγαπημένα μας φαγητά, ή να τα τρώμε άνοστα», πρόσθεσε.

Ο Miyashita και η Kirin τελειοποιούν το πρωτότυπό τους και ελπίζουν να τα διαθέσουν στο εμπόριο το επόμενο έτος. Ο επιστήμονας και η ομάδα του έχουν διερευνήσει διάφορους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να αλληλεπιδράσει και να διεγείρει τις ανθρώπινες αισθητηριακές εμπειρίες. Μάλιστα, έχουν αναπτύξει μια οθόνη τηλεόρασης η οποία όταν την γλύψει ο χρήστης, μπορεί να μιμηθεί διάφορες γεύσεις τροφίμων.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος