Η βρετανική παραλλαγή δεν είναι πιο θανατηφόρα αλλά αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά ένα τρίτο

Η παραλλαγή του κορονοϊού που είχε εντοπιστεί αρχικά στο Κεντ της Βρετανίας, δεν είναι πιο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος, σύμφωνα με νέα επίσημη μελέτη.

Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας μελέτησε περισσότερους από 5.500 ασθενείς που είχαν νοσήσει με κορονοϊό στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε «διαφορά» στα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των στελεχών, έναν μήνα μετά τη μόλυνση.

Ωστόσο ο βρετανικός οργανισμός διαπίστωσε ότι αυξήθηκε ο κίνδυνος νοσηλείας τους κατά ένα τρίτο συγκριτικά με εκείνους που είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος, αν και ο κίνδυνος παρέμεινε μικρός για την πλειονότητα των ανθρώπων. Το εύρημα αυτό έρχεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση ότι η παραλλαγή του Κεντ είναι τουλάχιστον κατά 30% πιο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος. Τον περασμένο Ιανουάριο, οι βρετανοί υπουργοί είχαν δηλώσει σοκαρισμένοι με τα αποτελέσματα οκτώ ανεξάρτητων μελετών που είχαν δείξει αυξημένη θνησιμότητα.

Παρόλα αυτά είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τα ποσοστά θανάτου στο πρώτο και δεύτερο κύμα για να μετρήσουμε τον αντίκτυπο των διαφορετικών παραλλαγών, επειδή πολλοί άνθρωποι δεν έκαναν διαγνωστικά τεστ στο πρώτο κύμα της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι η αναλογία λοιμώξεων και θανάτων είναι εσφαλμένη.

Ανεξάρτητοι επιστήμονες δήλωσαν στην MailOnline ότι η πρόσφατη μελέτη του οργανισμού δημόσιας υγείας είναι η «εξαίρεση» και επεσήμανε ότι πολλές άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η B.1.1.7 είναι πιο θανατηφόρα.

«Ως έχει, αυτό το άρθρο αποτελεί μειοψηφία, είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο Δρ Simon Clarke, κυτταρικός μικροβιολόγος στο Reading University. Ο επιστήμονας αμφισβήτησε επίσης την θεωρία ότι η παραλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας αλλά όχι τη θνησιμότητα, προσθέτοντας: «Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να έχει νόημα αυτό».

Η μελέτη του οργανισμού δημόσιας υγείας, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, εξέτασε περισσότερα από 5.500 άτομα στην Αγγλία, τα οποία βγήκαν θετικά το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Περίπου οι μισοί είχαν προσβληθεί με το αρχικό στέλεχος ενώ οι άλλοι μισοί από την παραλλαγή Β.1.1.7. Συνολικά 131 ασθενείς χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη και 76 πέθαναν εντός 28 ημερών από τη διάγνωση.

Αρχικά, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ του στελέχους του Κεντ και της αυξημένης πιθανότητας νοσοκομειακής περίθαλψης. Στη συνέχεια ωστόσο, όταν υπολόγισαν την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, τα υποκείμενα νοσήματα καθώς και άλλους παράγοντες κινδύνου, διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο κατά 34%.

«Παρατηρήσαμε αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με την παραλλαγή αυτή σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στον κίνδυνο θνησιμότητας», είπαν οι ερευνητές.

Ο Δρ Clarke είπε ότι δεν ήταν σαφές πώς η παραλλαγή του Κεντ θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατόμου να εισαχθεί στο νοσοκομείο αλλά όχι να το σκοτώσει. «Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να συμβεί, εκτός αν το στέλεχος του Κεντ στέλνει τους ανθρώπους στο νοσοκομείο με μια πιο ήπια λοίμωξη. Δεν είναι σαφές πώς ο ιός θα μπορούσε να είναι αρκετά σοβαρός για να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο, αλλά όχι για να τον σκοτώσει», εξήγησε.

«Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η λοίμωξη ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία όταν βρίσκεστε στο νοσοκομείο, αλλά δεν έχω δει κανένα στοιχείο που να το επιβεβαιώνει αυτό», συνέχισε ο επιστήμονας.

«Για μένα η μεγάλη αδυναμία αυτού του άρθρου είναι ότι δεν συζητά πραγματικά τα ευρήματά του σε σχέση με προηγούμενες μελέτες και δεν εξηγεί γιατί καταλήγει σε διαφορετικά συμπεράσματα. Πρέπει να δούμε όλα τα δεδομένα και τις διάφορες μελέτες», δήλωσε ο επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, Paul Hunter.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη, μεγάλη μελέτη είχε ισχυριστεί ότι η παραλλαγή του Κεντ ήταν κατά 64% πιο θανατηφόρα από τα προηγούμενα στελέχη του ιού.

Η έρευνα του οργανισμού δημόσιας υγείας που πραγματοποιήθηκε από ακαδημαϊκούς στα πανεπιστήμια του Έξετερ, του Μπρίστολ, του Γουόργουικ και του Λάνκαστερ, δημοσιεύθηκε στο «British Medical Journal».

ΠΗΓΗ: Dailymail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος