Η σεμαγλουτίδη μειώνει την επιθυμία για αλκοόλ, υποστηρίζει νέα μικρή μελέτη

Η μελέτη σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση των πιθανών θεραπευτικών εφαρμογών της σεμαγλουτίδης στον τομέα της ιατρικής εθισμού, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η σεμαγλουτίδη -η δραστική ουσία του δημοφιλούς φαρμάκου για την παχυσαρκία Wegovy– μειώνει την επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η σεμαγλουτίδη είναι μια συνθετική και μεγαλύτερης διάρκειας εκδοχή του γλυκαγονοειδούς πεπτιδίου 1 (GLP-1), μιας ορμόνης που συμβάλλει στη ρύθμιση της παραγωγής ινσουλίνης και της όρεξης, μεταξύ άλλων. Αναπτύχθηκε από τη Novo Nordisk, εγκρίθηκε για πρώτη φορά για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 το 2017 με την εμπορική ονομασία Ozempic και αργότερα εγκρίθηκε ως σκεύασμα υψηλότερης δόσης Wegovy το 2021 για την παχυσαρκία.

Ενώ τα πρωτογενή κύτταρα που παράγουν και ανταποκρίνονται στο GLP-1 βρίσκονται στο έντερο, υπάρχουν επίσης κύτταρα που σχετίζονται με το GLP-1 στον εγκέφαλο. Πιστεύεται ότι τα φάρμακα αυτά μειώνουν την όρεξη όχι μόνο επηρεάζοντας φυσικά τον πεπτικό σωλήνα, αλλά αλληλεπιδρώντας και με τα εγκεφαλικά κύτταρα. Και αυτό έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να μειώσουν και τις τάσεις εθισμού.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών σε πειραματόζωα. Ορισμένοι άνθρωποι ανέφεραν πως κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα αλκοόλ ή έπαιζαν τυχερά παιχνίδια λιγότερο συχνά αφότου άρχισαν να παίρνουν σεμαγλουτίδη. Ωστόσο, η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Clinical Psychiatry», φαίνεται ότι είναι μία από τις πρώτες που τεκμηριώνει επίσημα ορισμένες από αυτές τις αναφορές.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Κοινοτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα μελέτησαν έξι ασθενείς οι οποίοι είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με διαταραχή χρήσης αλκοόλ. Όλοι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασαν σαφή μείωση των συμπτωμάτων τους που σχετίζονται με το αλκοόλ, ακόμη και εκείνοι που δεν έχασαν πολύ βάρος.

«Αυτή η έρευνα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση των πιθανών θεραπευτικών εφαρμογών της σεμαγλουτίδης στον τομέα της ιατρικής εθισμού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζες Ρίτσαρντς, διευθυντής της Ιατρικής της Παχυσαρκίας και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στη Σχολή Κοινοτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

ΠΗΓΗ: Gizmodo

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος