Η λύση στην μικροβιακή αντοχή μπορεί να κρύβεται στη γούνα των βραδύποδων

Υπάρχει ένα ολόκληρο οικοσύστημα στη γούνα των βραδύποδων που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Στις ζούγκλες της Κόστα Ρίκα, ένα αργό πλάσμα μπορεί να κρύβει το μυστικό για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου προβλήματος υγείας. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η γούνα του βραδύποδα φιλοξενεί πληθώρα οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων που παράγουν αντιβιοτικά τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα νέο όπλο στη μάχη κατά των υπερβακτηρίων.

Συγκεκριμένα, η γούνα των βραδύποδων, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κόστα Ρίκα, φιλοξενεί κοινότητες εντόμων, φυκών, μυκήτων και βακτηρίων, μεταξύ άλλων μικροβίων, ορισμένα από τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για ασθένειες.

«Αν κοιτάξετε το τρίχωμα του βραδύποδα, βλέπετε πεταλούδες, διάφορους τύπους εντόμων, ένα πολύ εκτεταμένο περιβάλλον», δήλωσε στο AFP ο Μαξ Τσαβαρία, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα.

«Προφανώς, όταν υπάρχει συνύπαρξη πολλών τύπων οργανισμών, πρέπει να υπάρχουν και συστήματα που τους ελέγχουν», πρόσθεσε.

Ο Τσαβαρία και η ομάδα του που ανέλυσαν δείγματα γούνας από βραδύποδες της Κόστα Ρίκα, διαπίστωσαν την ύπαρξη βακτηρίων που παράγουν αντιβιοτικά, τα οποία «καθιστούν δυνατό τον έλεγχο του πολλαπλασιασμού δυνητικά παθογόνων βακτηρίων ή την αναστολή άλλων ανταγωνιστών, όπως οι μύκητες», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environmental Microbiology».

Ο βραδύποδας αποτελεί εθνικό σύμβολο της Κόστα Ρίκα και σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο για τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Τα πιο κοινά είδη είναι ο τριδάκτυλος βραδύπους (Bradypus tridaktylus) και ο διδάκτυλος βραδύπους (Choloepus didaktylus). Οι πληθυσμοί και των δυο ειδών έχουν μειωθεί σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Η Τζούντι Έιβι διευθύνει ένα καταφύγιο στη ζούγκλα όπου φροντίζει βραδύποδες που τραυματίστηκαν μετά από επαφή με ανθρώπους ή άλλα ζώα. Από το 1992 που λειτουργεί το καταφύγιο η Έιβι έχει φροντίσει περίπου 1.000 ζώα.

«Δεν έχουμε παραλάβει ποτέ βραδύποδα που να έχει αρρωστήσει, ή να έχει κάποια ασθένεια», δήλωσε στο AFP.

«Νομίζω ότι ίσως στα 30 χρόνια που λειτουργεί το καταφύγιο, έχουμε φροντίσει πέντε ζώα που είχαν μολυνθεί από τραυματισμό. Οπότε αυτό μας λέει ότι κάτι συμβαίνει στο σωματικό τους οικοσύστημα», πρόσθεσε.

Ο Τσαβαρία ξεκίνησε την έρευνά του το 2020 και έχει ήδη εντοπίσει 20 άγνωστους μικροοργανισμούς. Ωστόσο είπε ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να επιβεβαιωθεί αν οι ουσίες που έχει η γούνα των βραδυπόδων είναι χρήσιμες για τους ανθρώπους.

​Η μικροβιακή αντοχή είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά η υπερβολική και κακή χρήση των αντιβιοτικών σε ανθρώπους, ζώα και φυτά έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι χωρίς δράση, ο αριθμός των θανάτων από μικροβιακή αντoχή θα μπορούσε να ανέλθει σε έως και 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως έως το 2050.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος