Η κλιματική αλλαγή «χτυπάει» και με όλο πιο έντονους θαλάσσιους καύσωνες

Ο Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Οι κάτοικοι στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ και στη Νότια Ευρώπη ήρθαν αντιμέτωποι με αποπνικτικές θερμοκρασίες, αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των αρχών για καύσωνες, μεγάλες δασικές πυρκαγιές και υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα.

Εντούτοις, ρεκόρ θερμοκρασιών δεν σημειώθηκαν μόνο στη στεριά, αλλά και στη θάλασσα. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες επιφάνειας των ωκεανών τον Ιούνιο ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ για αυτόν το μήνα του χρόνου ανακοίνωσε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), βάσει των δορυφορικών στοιχείων που συγκέντρωσε από τους ωκεανούς.

Από τα τέλη Μαΐου, έντονοι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν προκληθεί στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και στον Καναδά, όπως επίσης και στις ακτές της Φλόριντα και στο Βόρειο Ατλαντικό. Αν και αυτή τη στιγμή φαίνεται να υποχωρούν, σύμφωνα με την επιστημονική ΜΚΟ Mercator Ocean International (ΜΟΙ) ένας άλλος καύσωνας ισχυροποιείται τελευταία στη Δυτική Μεσόγειο, κυρίως γύρω από τα Στενά του Γιβραλτάρ.

Ακραίες θαλάσσιες θερμοκρασίες έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βαλτική Θάλασσα, όπως και σε περιοχές γύρω από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

«Βλέπουμε τεράστιους θαλάσσιους καύσωνες σε διάφορα μέρη των ωκεανών που εξελίσσονται απρόσμενα και με έντονο χαρακτήρα από πολύ νωρίς σε πολύ μεγάλες εκτάσεις» παρατηρεί η ωκεανολόγος της ΜΟΙ, Καρίνα φον Σούκμαν.

Ο διευθυντής του Copernicus Κάρλο Μπουοντέμπο σχολιάζει ότι αναμένονται σημαντικές μεταβολές της θερμοκρασίας των υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό λόγω του κλιματικού φαινομένου El Niño που ξεκινάει τώρα, «όμως αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στο Βόρειο Ατλαντικό δεν έχει προηγούμενο» προειδοποιεί.

Οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στα μοντέλα κυκλοφορίας των ωκεάνιων υδάτων και των ανέμων μπορούν να προκαλέσουν συνθήκες ευνοϊκές για περιόδους έντονης ζέστης στη θάλασσα για εβδομάδες, μπορεί και μήνες. Όμως η μακροπρόθεσμη άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών εξαιτίας της αύξησης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εμφάνιση των πρόσφατων έντονων θαλάσσιων καυσώνων.

Περίπου το 90% της υπερβάλλουσας θερμότητας που προκαλείται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή αποθηκεύεται στους ωκεανούς και τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός συσσώρευσης θερμότητας στα κλιματικά συστήματα της Γης.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι θαλάσσιοι καύσωνες μπορεί να γίνουν ακόμη πιο έντονοι και ως εκ τούτου να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή στους ωκεανούς, την αλιεία και τα κλιματικά μοντέλα. Ακραίες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ 2015 και 2019 προκάλεσαν επανειλημμένα επεισόδια μαζικού θανάτου κοραλλιών και φυκιών σε τεράστιες εκτάσεις, ενώ επιπλέον ευνοούν την εξάπλωση νέων ειδών που εισβάλουν από άλλες περιοχές.

Οι επίμονοι θαλάσσιοι καύσωνες αποτελούν με τη σειρά τους άλλο ένα ανησυχητικό σημάδι για τον τρόπο που εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή, όπως το λιώσιμο των πάγων στους πόλους και στις υψηλές οροσειρές του πλανήτη. Όπως σημειώνει με νόημα η Καρίνα φον Σούκμαν, «ακόμη κι αν σήμερα κιόλας σταματούσαμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι ωκεανοί θα συνέχιζαν να θερμαίνονται για πολλά χρόνια ακόμα».

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος