Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την κατώτερη ατμόσφαιρα της Γης

Η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών επηρεάζει και την κατώτερη ατμόσφαιρα της Γης, διαπίστωσε διεθνής ομάδα ερευνητών. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ατμόσφαιρας που συλλέχθηκαν από μετεωρολογικά μπαλόνια στο βόρειο ημισφαίριο τα τελευταία 40 χρόνια, η κλιματική αλλαγή φαίνεται να ωθεί το ανώτατο όριο της τροπόσφαιρας σταθερά προς τα πάνω, με ρυθμό 50 έως 60 μέτρα ανά δεκαετία, αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο «Science Advances».

Η θερμοκρασία είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την αλλαγή, λέει η Τζέιν Λιου, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Το ύψος της τροπόσφαιρας ποικίλλει σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας μέχρι και τα 20 χιλιόμετρα στους τροπικούς και μέχρι και τα επτά χιλιόμετρα κοντά στους πόλους. Κατά τη διάρκεια του έτους, το ανώτατο όριο της τροπόσφαιρας -που ονομάζεται τροπόπαυση– αυξάνεται και μειώνεται φυσιολογικά με τις εποχές, καθώς ο αέρας διαστέλλεται στη ζέστη και συστέλλεται στο κρύο. Καθώς όμως τα αέρια του θερμοκηπίου παγιδεύουν όλο και περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, η τροπόσφαιρα επεκτείνεται ψηλότερα στην ατμόσφαιρα.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την κατώτερη ατμόσφαιρα της Γης

Η Λιου και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι η τροπόπαυση αυξήθηκε κατά περίπου 200 μέτρα σε ύψος, από το 1980 έως το 2020. Σχεδόν όλες οι καιρικές συνθήκες συμβαίνουν στην τροπόσφαιρα, αλλά είναι απίθανο αυτή η μετατόπιση να έχει μεγάλη επίδραση στον καιρό, λένε οι ερευνητές. Παρόλα αυτά, η έρευνα αυτή αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο μας, συμπληρώνουν.

«Βλέπουμε παντού σημάδια της υπερθέρμανσης του πλανήτη γύρω μας, στην υποχώρηση των παγετώνων και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας», λέειη Λιου. «Τώρα, το βλέπουμε και στην τροπόσφαιρα».

ΠΗΓΗ: Science News

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος