Μια κουταλιά ελαιόλαδο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων του Χάρβαρντ. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα για χιλιάδες άτομα που περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστές βάσεις δεδομένων υγείας και διαπίστωσε ότι εκείνα που κατανάλωναν τουλάχιστον 7 γραμμάρια ελαιόλαδου καθημερινά είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ωφελήσει τους περισσότερους ανθρώπους. Σε αυτή τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα βρήκε ενδείξεις ότι η καθημερινή χρήση του ελαιόλαδου μπορεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της μεσογειακής διατροφής.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία ασθενών για περισσότερες από 60.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας (Nurses’ Health Study) και περισσότερους από 31.000 άνδρες που συμμετείχαν στη Μελέτη παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας (Health Professionals Follow-up Study).
Διαπιστώθηκε ότι 4.751 από τους 92.383 ασθενείς είχαν πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια. Συγκρίνοντας τις ιατρικές πληροφορίες με τη διατροφή τους, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο την ημέρα κατά τη διάρκεια της μελέτης, είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια. Η ερευνητική ομάδα σημείωσε επίσης ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν αντικαταστήσει το βούτυρο, τη μαγιονέζα και άλλα φυτικά έλαια, με ελαιόλαδο, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα ποσοστά άνοιας.
Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή και η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, αναστέλλοντας τη φλεγμονή που προκαλείται από άλλους παράγοντες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open».
ΠΗΓΗ: Medicalexpress
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος