Η ιστορία του καλαμποκιού «ξαναγράφεται» χάρη στην ανάλυση DNA

H ιστορία του φυτού του καλαμποκιού αποδεικνύεται τελικά πιο «πολύπλοκη» απ’ όσο πιστευόταν ως τώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μια νέας διεθνούς γενετικής και αρχαιολογικής έρευνας σχετικά με την καλλιέργειά του.

Έως τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το καλαμπόκι έγινε βρώσιμο αποκλειστικά  στο Μεξικό, όμως από τη νέα μελέτη καταδεικνύεται ότι η διαδικασία “μετάλλαξης” του καλαμποκιού ώστε να αποτελεί τροφή για τον άνθρωπο, που άρχισε πριν περίπου 9.000 χρόνια (στο κεντρικό και νότιο Μεξικό) ολοκληρώθηκε και αργότερα, όταν μια ημιάγρια και εν μέρει «εξημερωμένη» μορφή του καλαμποκιού μεταφέρθηκε τουλάχιστον σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις στη Νότια Αμερική πριν περίπου 6.500 χρόνια. Έκτοτε, η περαιτέρω καλλιέργεια του φυτού συνεχίστηκε παράλληλα στην Κεντρική και στη Νότια Αμερική.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αρχαιογενετιστή και αρχαιοβοτανολόγο Λόγκαν Κίστλερ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, ανέλυσαν τα γονιδιώματα περισσότερων από 100 σύγχρονων ποικιλιών καλαμποκιού, καθώς και 11 αρχαίων δειγμάτων ηλικίας έως 1.000 ετών.

Ο ερευνητής Ρόμπιν΄Αλαμπι, της Σχολής Επιστημών της Ζωής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, δήλωσε σχετικά: «Η νέα μελέτη αλλάζει θεμελιωδώς την κατανόησή μας για την καταγωγή του καλαμποκιού. Δείχνει ότι αυτό δεν είχε μια απλή ιστορία».

Από την καινούρια έρευνα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ήδη ένας δεύτερος πόλος εξημέρωσης και καλλιέργειάς του καλαμποκιού –και πέρα από το Μεξικό- που βρισκόταν στη νοτιοδυτική περιοχή του Αμαζονίου, σε μέρη της σημερινής Βραζιλίας και Βολιβίας, καθώς επίσης στο παράκτιο Περού. Στην ίδια περιοχή είχε αρχίσει να αναπτύσσεται η καλλιέργεια και άλλων άγριων φυτών που, σταδιακά, έγιναν βρώσιμα, μεταξύ των οποίων μιας ντόπιας ποικιλίας ρυζιού, της κασάβας.

Ακολουθώντας μια πορεία από τις ‘Ανδεις προς τον Ατλαντικό, ήδη πριν 4.000 χρόνια, το φυτό του καλαμποκιού είχε πλέον εξαπλωθεί ευρέως στα πεδινά μέρη όλης της Νότιας Αμερικής.

Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι άποικοι έφθασαν στην Αμερική και στη συνέχεια εξάπλωσαν την καλλιέργεια του καλαμποκιού διεθνώς, μαζί με άλλες καλλιέργειες όπως της πατάτας, της γλυκοπατάτας, της ντομάτας, του αβοκάντο κ.α., το καλαμπόκι έγινε παγκόσμια καλλιέργεια. Σήμερα θεωρείται μία από τις σημαντικότερες διατροφικές πηγές στον κόσμο, μαζί με το ρύζι και το σιτάρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Logan Kistler

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος