Η Ιαπωνία εκτόξευσε πύραυλο με προορισμό τη Σελήνη

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ιαπωνική σεληνάκατος θα προσεληνωθεί στην επιφάνεια της Σελήνης στις αρχές του 2024.

Η Ιαπωνία εκτόξευσε σήμερα Πέμπτη (07/09) έναν πύραυλο που μετέφερε τη σεληνάκατο Smart Lander for Investigating Moon (Slim), με προορισμό τη Σελήνη, στο πλαίσιο της αποστολής «Moon Sniper». Το Slim πήρε το παρατσούκλι «Sniper» (ελεύθερος σκοπευτής) επειδή έχει σχεδιαστεί για να προσγειώνεται σε απόσταση 100 μέτρων από έναν συγκεκριμένο σημείο-στόχο. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η σεληνάκατος θα προσεληνωθεί στην επιφάνεια της Σελήνης στις αρχές του 2024.

Δεκατρία λεπτά μετά την εκτόξευσή του από το νησί Tanegashima, ο πύραυλος έθεσε σε τροχιά γύρω από τη Γη έναν δορυφόρο με την ονομασία X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM), ο οποίος θα μετρήσει την ταχύτητα και τη σύσταση του υλικού που βρίσκεται ανάμεσα στους γαλαξίες. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο σχηματίστηκαν τα ουράνια σώματα. Οι επιστήμονες της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA) ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν. Σε συνεργασία με τη NASA, η JAXA θα εξετάσει την ισχύ του φωτός σε διαφορετικά μήκη κύματος, τη θερμοκρασία των ουράνιων σωμάτων, καθώς και τα σχήματα και τη φωτεινότητά τους.

Ο Ντέιβιντ Αλεξάντερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστήματος του Πανεπιστημίου Rice, πιστεύει ότι η αποστολή είναι σημαντική για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις ιδιότητες του θερμού πλάσματος ή της υπέρθερμης ύλης που αποτελεί μεγάλο μέρος του σύμπαντος. Το πλάσμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως η επούλωση πληγών, η κατασκευή τσιπ υπολογιστών και ο καθαρισμός του περιβάλλοντος.

«Η κατανόηση της κατανομής αυτού του θερμού πλάσματος στο χώρο και στο χρόνο, καθώς και της δυναμικής κίνησής του, θα ρίξει φως σε ποικίλα φαινόμενα όπως οι μαύρες τρύπες, η εξέλιξη των χημικών στοιχείων στο σύμπαν και ο σχηματισμός των γαλαξιακών σμηνών», εξήγησε ο διευθυντής.

Το Smart Lander δεν θα τεθεί σε σεληνιακή τροχιά για τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες και πιθανότατα θα επιχειρήσει προσελήνωση στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία.

Η JAXA αναπτύσσει τεχνολογία προσγείωσης με ακρίβεια για να προετοιμαστεί για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και σε άλλους πλανήτες. Το διαστημικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας έχει αμαυρωθεί από πρόσφατες αποτυχίες. Τον Φεβρουάριο, η εκτόξευση του πυραύλου H3 ματαιώθηκε λόγω δυσλειτουργίας. Η εκτόξευση ένα μήνα αργότερα ήταν επιτυχημένη, αλλά ο πύραυλος χρειάστηκε να καταστραφεί αφού το δεύτερο στάδιο δεν αναφλέχθηκε σωστά.

ΠΗΓΗ: AP News

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος