Η Google λανσάρει το Bard ως απάντηση στο ChatGPT

Η είδηση έρχεται καθώς η Google, η Microsoft, το Facebook και άλλες εταιρείες τεχνολογίας ανταγωνίζονται στην ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στον απόηχο της πρόσφατης επιτυχίας του ChatGPT.

Η Google άνοιξε την πρόσβαση στο Bard, το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης που ανταγωνίζεται το ChatGPT. Οι χρήστες μπορούν πλέον να εγγραφούν σε μια λίστα αναμονής για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Bard. Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο της chatbot μπορεί να τους βοηθήσει να συγγράψουν δοκίμια, να σχεδιάσουν το πάρτι ενός φίλου τους και να δημιουργήσουν συνταγές με βάση τα υλικά που έχουν στο ψυγείο τους.

Η Google δήλωσε ότι θα ξεκινήσει την ανάπτυξη του εργαλείου στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδιάζει να το επεκτείνει σε περισσότερες χώρες και γλώσσες στο μέλλον.

Η είδηση έρχεται καθώς η Google, η Microsoft, το Facebook και άλλες εταιρείες τεχνολογίας ανταγωνίζονται στην ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στον απόηχο της πρόσφατης επιτυχίας του ChatGPT. Την περασμένη εβδομάδα, η Google ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη στα εργαλεία παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των Gmail, Sheets και Docs. Λίγο αργότερα, η Microsoft ανακοίνωσε μια παρόμοια αναβάθμιση στα εργαλεία παραγωγικότητάς της.

Ωστόσο, η πρώτη παρουσίαση του Bard τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέληξε σε φιάσκο, αφού μια λάθος απάντηση που έδωσε, κόστισε στην μητρική της εταιρεία, την Alphabet, 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως και το ChatGPT, το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη Νοεμβρίου από την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, το Bard βασίζεται σε ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο. Αυτά τα μοντέλα εκπαιδεύονται σε τεράστιους όγκους δεδομένων στο διαδίκτυο, προκειμένου να παράγουν απαντήσεις σε ερωτήματα χρηστών. Η τεράστια επιτυχία του ChatGPT φέρεται να ώθησε τη διοίκηση της Google να δημιουργήσει άμεσα το αντίπαλο δέος του.

Ωστόσο το λάθος του Bard ανέδειξε την πρόκληση που αντιμετωπίζουν η Google και άλλες εταιρείες με την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στα βασικά τους προϊόντα. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα μπορούν να παρουσιάσουν ένα σωρό προβλήματα, όπως η διαιώνιση προκαταλήψεων και η αναπαραγωγή ανακριβώνπληροφοριών.

Η Google αναγνώρισε στην ανάρτησή της ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης «δεν είναι αλάνθαστα». Η εταιρεία δήλωσε ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ανατροφοδότηση χρηστών για να βελτιώσει τα συστήματά της και να προσθέτει νέες δικλείδες ασφαλείας, όπως το ανώτατο όριο του αριθμού των ερωτημάτων που μπορούν να τεθούν σε έναν διάλογο, ώστε να κρατήσει τις αλληλεπιδράσεις χρήσιμες και εντός θέματος.

Την περασμένη εβδομάδα, η OpenAI κυκλοφόρησε το GPT-4, την έκδοση επόμενης γενιάς της τεχνολογίας που τροφοδοτεί το ChatGPT και το νέο πρόγραμμα περιήγησης Bing της Microsoft, με παρόμοιες διασφαλίσεις. Την πρώτη ημέρα μετά την αποκάλυψή του, το GPT-4 εξέπληξε πολλούς χρήστες στις πρώτες δοκιμές και σε ένα demo της εταιρείας με την ικανότητά του να συντάσσει αγωγές, να περνάει εξετάσεις και να δημιουργεί λειτουργικούς ιστότοπους από ένα χειροποίητο σκίτσο.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος