Bard: 100 δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε στην Google η λάθος απάντηση του chatbot

Το Bard απάντησε λανθασμένα ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ήταν το πρώτο που τράβηξε φωτογραφίες εξωπλανήτη.

Μια λάθος απάντηση που έδωσε το chatbot τεχνητής νοημοσύνης Bard κόστισε στην Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google, 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι μετοχές της Alphabet έκαναν βουτιά 9% στην κανονική συνεδρίαση της Wall Street.

Τι έγινε όμως και πήγε στραβά με το ντεμπούτο του Bard; Όλα ξεκίνησαν όταν η Alphabet ανέβασε στο Twitter ένα μικρό βίντεο που δείχνει πώς λειτουργεί το bot λέγοντας ότι το νέο αυτό εργαλείο θα απλουστεύσει την διαδικτυακή αναζήτηση. Ωστόσο, όταν του τίθεται η ερώτηση «Για ποιες νέες ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκόπιου James Webb (JWST) μπορώ να μιλήσω στο εννιάχρονο παιδί μου», το bot δίνει μια σειρά από απαντήσεις, μεταξύ των οποίων και μια λανθασμένη.

Συγκεκριμένα, το Bard απάντησε ότι το τηλεσκόπιο James Webb ήταν το πρώτο που τράβηξε φωτογραφίες ενός εξωπλανήτη, ενώ στην πραγματικότητα οι πρώτες φωτογραφίες εξωπλανητών τραβήχτηκαν από το Very Large Telescope (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου το 2004.

Το λάθος εντοπίστηκε από ειδικούς όπως ο Γκραντ Τρέμπλεϊ, αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής των ΗΠΑ, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Δεν θέλω να γίνω εκνευριστικός και είμαι σίγουρος ότι το Bard θα είναι εντυπωσιακό, αλλά το JWST δεν τράβηξε την πρώτη εικόνα ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος».

Ο Μπρους Μάκιντος, διευθυντής των Παρατηρητηρίων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, επίσης επισήμανε το λάθος στο Twitter: «Μιλώντας ως κάποιος που απεικόνισε έναν εξωπλανήτη 14 χρόνια πριν από την εκτόξευση του JWST, πιστεύω πως θα μπορούσε να βρει ένα καλύτερο παράδειγμα».

Η Google δήλωσε ότι το σφάλμα υπογραμμίζει την ανάγκη δοκιμής των νέων συστημάτων.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία μιας αυστηρής διαδικασίας των δοκιμών μας, την οποία ξεκινάμε αυτή την εβδομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Το Bard επιδιώκει να συνδυάσει το εύρος της παγκόσμιας γνώσης με τη δύναμη, την ευφυΐα και τη δημιουργικότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Google, Σουντάρ Πιτσάι. Εκπαιδεύεται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων προκειμένου να μάθει να παράγει απαντήσεις σε ερωτήσεις που του θέτουν οι χρήστες. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει το chatbot στην αναπαραγωγή λανθασμένων απαντήσεων.

Στην χθεσινή (8/2) παρουσίαση που έκανε η Google στο Παρίσι δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πώς και πότε θα ενσωματώσει το Bard στη μηχανή αναζήτησή της. Μια ημέρα νωρίτερα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει μια εκδοχή της μηχανής αναζήτησης Bing με ενσωματωμένες λειτουργίες του ChatGPT.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος