Η γαλλική κυβέρνηση επενδύει στην ψυχική υγεία

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες (28/09) ότι από το επόμενο έτος, η ψυχολογική θεραπεία θα καλύπτεται από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω αύξησης των ψυχικών διαταραχών και προβλημάτων, εξαιτίας της πανδημίας. Τα κρατικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στη Βρετανία, τη Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες χρηματοδοτούν ήδη συνεδρίες θεραπείας.

Οι Γάλλοι επαγγελματίες της υγείας λένε ότι μια εθνική προσπάθεια για τη βελτίωση της πρόσβασης θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό, ιδίως καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει και επιδεινώσει την ψυχολογική δυσφορία.

Αναγνωρίζοντας τόσο τον ψυχολογικό αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων κατά του ιού όσο και τις αποτυχίες της κυβέρνησης στο παρελθόν να καταστήσει την ψυχική υγεία προτεραιότητα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων κατά τη διάρκεια διάσκεψης με επαγγελματίες που εργάζονται στον υγειονομικό τομέα.

«Οι συνέπειες της πανδημίας είναι εξίσου απτές στην ψυχική υγεία όσο και στη σωματική», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αναφέρθηκε επίσης και στην έξαρση του αριθμού των παιδιών που αναζητούν ψυχολογική θεραπεία και των αποπειρών αυτοκτονίας, ιδίως μεταξύ των εφήβων. Περίπου το 20% των Γάλλων υποφέρουν από κατάθλιψη, είπε.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε δωρεάν συνεδρίες θεραπείας για παιδιά και νέους νωρίτερα φέτος, και δεσμεύτηκε να επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε όλους όσοι έχουν συνταγή γιατρού. Η ψυχιατρική θεραπεία ήδη αποζημιώνεται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος.

Μια έρευνα της γαλλικής κυβέρνησης νωρίτερα αυτό το μήνα διαπίστωσε ότι το 10% των ερωτηθέντων είχε σκεφτεί την αυτοκτονία κατά τη διάρκεια του έτους, ποσοστό διπλάσιο από εκείνο που είχε διαπιστωθεί σε έρευνες πριν από την πανδημία.

Σε πολλές χώρες, οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας λένε ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει αυξήσει το άγχος και ότι τα λόκνταουν και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν αποσταθεροποιήσει τους ανθρώπους. Περιγράφουν μια απότομη αύξηση των ανθρώπων που υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη, εθισμό και άλλες καταστάσεις.

Οι έρευνες υγείας στη Γαλλία πέρυσι έδειξαν μια έξαρση της κατάθλιψης με μεγαλύτερη οξύτητα μεταξύ των ανέργων, των ατόμων με οικονομικές δυσκολίες και των νέων. Η εκτροπή πόρων από την ψυχική υγεία για την καταπολέμηση της COVID-19 έχει επίσης επηρεάσει τη φροντίδα των ασθενών.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση επηρέασε την ψυχική υγεία και των μαθητών, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, μέτρο το οποίο θα αρθεί την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας υποσχέθηκε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε κρατικά κέντρα ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, ώστε να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές, οι οποίοι μερικές φορές πρέπει να περιμένουν μήνες για ένα ραντεβού, θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.

Τα συνδικάτα των ψυχολόγων, τα οποία ζητούσαν εδώ και καιρό περισσότερη κυβερνητική στήριξη, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της.

«Η ψυχική υγεία είναι ένα μείζον ζήτημα που δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς στη χώρα μας», δήλωσε ο Μακρόν. «Τα μέσα που προβλέπονταν για το ζήτημα αυτό όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν κατάλληλα».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος