Η έξαρση των κρουσμάτων στη Ν. Αφρική δείχνουν ότι ο ιός εξελίσσεται διαφορετικά καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ανοσία

Τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και πάλι στη Νότια Αφρική με τους ειδικούς της δημόσιας υγείας να παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να κατανοήσουν τις αιτίες πίσω από την έξαρση, καθώς και τι σημαίνει αυτό για την ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν, ενώ τα ποσοστά θετικότητας και οι νοσηλείες αυξήθηκαν. Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν πρόκειται για ένα πέμπτο κύμα της πανδημίας.

Η έξαρση των κρουσμάτων, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στις επαρχίες Gauteng, Western Cape και KwaZulu-Natal, έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά το αρχικό κύμα της Όμικρον στην χώρα, τον περασμένο χειμώνα. Η παραλλαγή της Όμικρον εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο και στη συνέχεια εξαπλώθηκε παγκοσμίως.

Η πρόσφατη έξαρση συνδέεται με δύο νέες υποπαραλλαγές που ανήκουν στην οικογένεια της Όμικρον: BA.4 και BA.5.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις δυο υποπαραλλαγές

– Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι στους ανεμβολίαστους, οι BA.4 και BA.5 παρακάμπτουν τις φυσικές άμυνες που παράγονται από μια μόλυνση με την αρχική παραλλαγή Όμικρον.

– Οι δύο νέες υποπαραλλαγές εξαπλώνονται ταχύτερα από την BA.2, η οποία από μόνη της ήταν πιο μεταδοτική από την αρχική παραλλαγή της Όμικρον.

– Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν αν αυτό το νέο κύμα προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

– Στις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας έχουν εντοπίσει τις BA.4 και BA.5 να κυκλοφορούν σε χαμηλά επίπεδα. Επί του παρόντος, στην χώρα κυριαρχεί μια άλλη υποπαραλλαγή της Όμικρον, η BA.2, ενώ μια ακόμη υποπαραλλαγή, η BA.2.12.1, κερδίζει έδαφος.

Ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, διευθυντής της Πλατφόρμας Αλληλουχίας Έρευνας και Καινοτομίας KwaZulu-Natal της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι οι BA.4 και BA.5 καταδεικνύουν πώς ο ιός εξελίσσεται διαφορετικά καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ανοσία.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα, ή τουλάχιστον τα πρώτα σημάδια, δεν είναι εντελώς νέες παραλλαγές, αλλά τις τρέχουσες παραλλαγές που αρχίζουν να δημιουργούν γενεαλογίες του εαυτού τους», δήλωσε στους ΝΥΤ ο ντε Ολιβέιρα. Από τον αρχικό εντοπισμό του στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα τον περασμένο Νοέμβριο, η Όμικρον έχει δημιουργήσει αρκετές υποπαραλλαγές.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις παγκοσμίως αυτής της έξαρσης. Οι τοπικές εξάρσεις κρουσμάτων μπορεί να εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών επιπέδων ανοσίας, των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των καιρικών συνθηκών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 90% του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής έχει κάποια ανοσία, εν μέρει από τον εμβολιασμό, αλλά κυρίως λόγω προηγούμενης μόλυνσης. Ωστόσο, η ανοσία από τη μόλυνση αρχίζει συνήθως να μειώνεται γύρω στους τρεις μήνες. Είναι φυσικό να παρατηρείται επαναμόλυνση σε αυτό το στάδιο, ιδίως δεδομένης της αλλαγής της συμπεριφοράς των ανθρώπων, όπως η μειωμένη χρήση της μάσκας και τα περισσότερα ταξίδια, δήλωσε ένας ειδικός στους ΝΥΤ.

Η έξαρση των κρουσμάτων στη Ν. Αφρική δείχνουν ότι ο ιός εξελίσσεται διαφορετικά καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ανοσία
(AP Photo/Jerome Delay, File)

Οι μεταλλάξεις δεν επιβραδύνονται

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 είχε άπειρες ευκαιρίες να αναδιαμορφωθεί καθώς εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη και συνεχίζει να εξελίσσεται, δημιουργώντας νέες παραλλαγές και υποπαραλλαγές με ρυθμό που κρατά τους επιστήμονες σε εγρήγορση. Όπως αναφέρει η Washington Post, δυόμισι χρόνια μετά τα πρώτα κρούσματα, ο ιός έχει αλλάξει επανειλημμένα τη δομή και τη χημεία του δυσκολεύοντας τις προσπάθειες αναχαίτισής του. Ακόμα και με όλες τις μέχρι τώρα αλλαγές, υπάρχει ακόμη περιθώριο εξέλιξης, σύμφωνα με τους ιολόγους που τον παρακολουθούν στενά. Αυτό σημαίνει ότι ένας ιός που είναι ήδη εξαιρετικά μεταδοτικός θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο μεταδοτικός.

«Εξελίσσεται με αρκετά γρήγορο ρυθμό», δήλωσε στην WP ο Τζέσι Μπλουμ, υπολογιστικός βιολόγος στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson στο Σιάτλ. «Νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά αν θα πρέπει να ενημερώσουμε τα εμβόλια και να το κάνουμε σύντομα», τόνισε.

Η Έρικα Σάφαιρ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανοσολογίας La Jolla, εικάζει ότι η Όμικρον έχει μεταλλάξεις που έχουν αλλάξει τον ιό με τρόπους που δεν έχουν ακόμη κατανοήσει οι ερευνητές και που τον καθιστούν πιο ανθεκτικό στα αντισώματα εξουδετέρωσης.

«Μπορεί να έχει μάθει κάποιο νέο κόλπο που δεν έχουμε αποκαλύψει ακόμη», σημείωσε η Σάφαιρ. «Είναι πιο δύσκολο να εξουδετερωθεί από ό,τι θα περίμενα, με βάση τον αριθμό των μεταλλάξεων και μόνο».

ΠΗΓΗ: NYT, Washington Post

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος