Η έκθεση σε μέτριο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη

Κλείστε τις κουρτίνες και σβήστε όλα τα φώτα πριν πάτε για ύπνο. Η έκθεση ακόμη και σε μέτριο φωτισμό κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, σε σύγκριση με τον ύπνο σε ένα αμυδρά φωτισμένο δωμάτιο, βλάπτει την καρδιαγγειακή λειτουργία κατά τη διάρκεια του ύπνου και αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη το επόμενο πρωί, αναφέρει μια νέα μελέτη του Northwestern Medicine.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης καταδεικνύουν ότι μία μόνο νύχτα έκθεσης σε μέτριο φωτισμό δωματίου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βλάψει τη γλυκόζη και την καρδιαγγειακή ρύθμιση, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Φύλις Ζι, επικεφαλής της ιατρικής του ύπνου στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern και ιατρός της Northwestern Medicine. «Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να αποφεύγουν ή να ελαχιστοποιούν την ποσότητα έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου».

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό μέσω της ενεργοποίησης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο ενεργοποιεί την καρδιά σε υψηλή ταχύτητα και αυξάνει την εγρήγορση για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ημέρας.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι παρόμοια επίδραση υπάρχει και όταν η έκθεση στο φως γίνεται κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου», πρόσθεσε η Ζι.

Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται σε φωτεινό δωμάτιο και το σώμα δεν μπορεί να ξεκουραστεί σωστά

«Δείξαμε ότι ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται όταν ένα άτομο κοιμάται σε ένα μέτρια φωτισμένο δωμάτιο», δήλωσε η Δρ. Ντανιέλα Γκριμάλντι, κύρια συγγραφέας και ερευνητική επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Northwestern. «Παρόλο που κοιμάστε, το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα ενεργοποιείται. Αυτό είναι κακό. Συνήθως, ο καρδιακός σας ρυθμός μαζί με άλλες καρδιαγγειακές παραμέτρους είναι χαμηλότερος τη νύχτα και υψηλότερος κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Υπάρχουν το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που ρυθμίζουν τη φυσιολογία μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Το συμπαθητικό αναλαμβάνει την ευθύνη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το παρασυμπαθητικό είναι υπεύθυνο για την ξεκούραση και την πέψη του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα «ησυχάζει» το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που ευθύνεται για το στρες.

Πώς το νυχτερινό φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και παχυσαρκία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανιζόταν το πρωί αφού οι άνθρωποι είχαν κοιμηθεί σε ένα φωτεινό δωμάτιο. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι όταν τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το συκώτι σας δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη από το αίμα για ενέργεια. Για να το αντισταθμίσετε, το πάγκρεάς σας παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Με την πάροδο του χρόνου, το σάκχαρο στο αίμα σας ανεβαίνει.

Μια παλαιότερη μελέτη εξέτασε έναν μεγάλο πληθυσμό υγιών ανθρώπων που είχαν εκτεθεί στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι περισσότεροι ήταν υπέρβαροι και παχύσαρκοι, δήλωσε η Ζι.

«Τώρα δείχνουμε έναν μηχανισμό για να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό», δήλωσε η Ζι. «Δείχνουμε ότι επηρεάζει την ικανότητα ρύθμισης της γλυκόζης».

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχαν επίγνωση των βιολογικών αλλαγών στο σώμα τους τη νύχτα.

«Ωστόσο, ο εγκέφαλος το αντιλαμβάνεται», δήλωσε η Γκριμάλντι. «Λειτουργεί σαν τον εγκέφαλο κάποιου του οποίου ο ύπνος είναι ελαφρύς και κατακερματισμένος».

Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι συχνή

Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι συχνή, είτε από εσωτερικές συσκευές εκπομπής φωτός είτε από πηγές εκτός σπιτιού, ιδίως σε μεγάλες αστικές περιοχές. Σημαντικό ποσοστό ατόμων (έως και 40%) κοιμάται με αναμμένη λάμπα στο κομοδίνο ή με αναμμένο φως στην κρεβατοκάμαρα και/ή έχει ανοικτή την τηλεόραση.

Το φως και η σχέση του με την υγεία είναι αμφίπλευρη

«Εκτός από τον ύπνο, τη διατροφή και την άσκηση, η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντικός παράγοντας για την υγεία, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας είδαμε ότι ακόμη και η μέτρια ένταση του φωτός μπορεί να επηρεάσει τις μετρήσεις της καρδιακής και ενδοκρινικής υγείας», δήλωσε η Ζι.

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση του ύπνου με 100 lux (μέτριο φως) σε σύγκριση με 3 lux (αμυδρό φως) σε συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μιας μόνο νύχτας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μέτρια έκθεση στο φως προκάλεσε στο σώμα να περιέλθει σε κατάσταση υψηλότερης εγρήγορσης. Σε αυτή την κατάσταση, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται καθώς και η δύναμη με την οποία συστέλλεται η καρδιά και ο ρυθμός με τον οποίο το αίμα οδηγείται γρήγορα στα αιμοφόρα αγγεία για ροή οξυγονωμένου αίματος.

«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά ιδίως για όσους ζουν σε σύγχρονες κοινωνίες όπου η έκθεση σε εσωτερικό και εξωτερικό νυχτερινό φως είναι όλο και πιο διαδεδομένη», τόνισε η Ζι.

Τι συμβουλεύει η επιστήμονας

  1. Μην αφήνετε τα φώτα αναμμένα. Αν πρέπει να έχετε αναμμένο ένα φως (κάτι που οι ηλικιωμένοι μπορεί να θέλουν για λόγους ασφαλείας), επιλέξτε ένα αμυδρό και τοποθετήστε το κοντά στο πάτωμα.
  2. Το χρώμα είναι σημαντικό. Το πορτοκαλί ή το κόκκινο/πορτοκαλί φως είναι λιγότερο διεγερτικό για τον εγκέφαλο. Μην χρησιμοποιείτε λευκό ή μπλε φως και κρατήστε το μακριά από το άτομο που κοιμάται.
  3. Τα σκίαστρα συσκότισης ή οι μάσκες ματιών είναι καλές αν δεν μπορείτε να ελέγξετε το εξωτερικό φως. Μετακινήστε το κρεβάτι σας έτσι ώστε το εξωτερικό φως να μην πέφτει πάνω στο πρόσωπό σας.

Είναι το δωμάτιό μου πολύ φωτεινό;

«Αν μπορείτε να διακρίνετε πολύ καλά τα πράγματα μέσα στο δωμάτιο, τότε μάλλον είναι πολύ φωτεινό», εξήγησε η Ζι.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 14 Μαρτίου στο PNAS.

ΠΗΓΗ: Sciencedaily

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος