Οι γυναίκες που δεν τεκνοποιούν νωρίς ίσως να ζήσουν και μετά τα 90

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, όσες γυναίκες αργούν να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί, από επιλογή και όχι λόγω προβλημάτων υγείας, είναι πιθανότερο να ξεπεράσουν τα 90 χρόνια ζωής. Αντίστοιχα, αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και με όσες γυναίκες αποκτούν πολλά παιδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλαντίν Σαντιάμπ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 20.000 γυναίκες, από τις οποίες πάνω από τις μισές (το 54%) είχαν ζήσει τουλάχιστον έως την ηλικία των 90 ετών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης, οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη μακροζωία είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι απόφοιτες πανεπιστημίου, παντρεμένες, υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, όχι παχύσαρκες και χωρίς ιστορικό κάποιας χρόνιας πάθησης. Επίσης, ήταν πιθανότερο να έχουν κάνει το πρώτο παιδί τους μετά την ηλικία των 25 ετών.

Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει δύο έως τέσσερις φορές, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν στη δέκατη δεκαετία της ζωής τους, σε σχέση με όσες έχουν γεννήσει μόνο μια φορά.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας “American Journal of Public Health”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος