Γνωστή φαρμακευτική ουσία βοηθά τους σοβαρά ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Τα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών που νοσούν με κορονοϊό και χρειάζεται να διασωληνωθούν είναι περίπου 50% και μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγες αποτελεσματικές θεραπείες. Ωστόσο, νέα ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι μια γνωστή φαρμακευτική ουσία, που χρησιμοποιείται ήδη στα νοσοκομεία, θα μπορούσε να βελτιώσει την πορεία αυτών των ασθενών.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Παρ Γιόχανσον στο Τμήμα Κλινικής Ανοσολογίας στο Rigshospitalet στη Δανία, διερεύνησε κατά πόσον η θεραπεία με προστακυκλίνη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς, μειώνοντας τη βλάβη στα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία επενδύουν το εσωτερικό όλων των αιμοφόρων αγγείων. Στη δοκιμή συμμετείχαν συνολικά 80 ασθενείς σε που νοσηλέυονταν σε τμήματα εντατικής θεραπείας στην περιοχή της πρωτεύουσας της Δανίας. Οι μισοί συμμετάσχοντες έλαβαν το φάρμακο, ενώ οι άλλοι μισοί -η ομάδα ελέγχου- έλαβαν φυσιολογικό ορό.

Οι ασθενείς που έλαβαν τριήμερη θεραπεία με προστακυκλίνη παρουσίασαν συνολικά σημαντικά λιγότερες βλάβες στα ζωτικά τους όργανα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη ΜΕΘ. Επιπλέον, η θνησιμότητα μειώθηκε κατά 44% (ομάδα ελέγχου) και κατά 22% (ομάδα φαρμάκου). Τα αποτελέσματα για τη θνησιμότητα δεν είναι ωστόσο στατιστικά σημαντικά, καθώς επρόκειτο για μελέτη περιορισμένου μεγέθους.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που είχαν λάβει προστακυκλίνη είχαν συνολικά καλύτερη λειτουργία των οργάνων και καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Υπάρχουν ακόμη πολλοί ασθενείς με COVID-19 σε τμήματα εντατικής θεραπείας σε όλο τον κόσμο και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τώρα φαίνεται ότι υπάρχει ενδεχομένως μια καλύτερη θεραπευτική επιλογή», δήλωσε οΓιόχανσον.

Βελτίωση της βατότητας των αιμοφόρων αγγείων

Η προστακυκλίνη χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1980 για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους πνεύμονες. Ο Γιόχανσον έχει προηγουμένως αποδείξει ότι σε χαμηλές δόσεις μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στα ενδοθηλιακά κύτταρα σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύονται σε τμήματα εντατικής θεραπείας.

«Όταν καταστρέφονται τα ενδοθηλιακά κύτταρα στα τριχοειδή αγγεία, δημιουργούνται μικροθρόμβοι αίματος που περιορίζουν τη διαθεσιμότητα οξυγόνου στα ζωτικά όργανα και προκαλούν σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, την καρδιά, το ήπαρ και τους νεφρούς. Φαίνεται ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να αντιστραφεί με τη θεραπεία των ασθενών με προστακυκλίνη», εξήγησε ο Johansson.

Η ερευνητική ομάδα διεξάγει τώρα μια μεγαλύτερη μελέτη που επικεντρώνεται στην επίδραση της προστακυκλίνης στην ανεπάρκεια οργάνων σε ασθενείς με σηπτικό σοκ και σοβαρή ενδοθηλιοπάθεια. Εάν οι ασθενείς με COVID-19 πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής, θα μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτή τη μελέτη.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος