Γιαμαρέλλου για μετάλλαξη Όμικρον: Δεν αναφέρθηκαν διασωληνωμένοι και θάνατοι

Αισιόδοξη για την πορεία της πανδημίας αλλά και τη μετάλλαξη Όμικρον εμφανίστηκε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

«Για πρώτη φορά μετά από καιρό μπορούμε να μιλήσουμε με αισιοδοξία» τόνισε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι παρά το ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται τρεις με έξι φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τη Δέλτα, σε 57 χώρες παγκοσμίως με κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον δεν αναφέρθηκαν διασωληνωμένοι, ούτε θάνατοι.

«Κοντεύουμε να κλείσουμε τρεις εβδομάδες από το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον οπότε μας επιτρέπεται να είμαστε πιο αισιόδοξοι» σημείωσε και αναφέρθηκε σε δύο μελέτες για τα εμβόλια τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι με την τρίτη δόση έχουμε 90% μείωση θνητότητας και ότι τον 4ο, 6ο και 8ο μήνα μετά τη δεύτερη δόση τα αντισώματα πέφτουν σημαντικά, άρα δεν είμαστε προφυλαγμένοι.

Τα παραπάνω ισχύουν για τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ για την Όμικρον τόνισε ότι με την τρίτη δόση έχουμε αντισώματα κατά 25% υψηλότερα.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, δηλώνοντας όμως πιο συγκρατημένος από την κα Γιαμαρέλλου κι αυτό γιατί, όπως είπε, είναι νωρίς για να γνωρίζουμε αν θα υπάρξει αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων έναντι της Όμικρον. «Πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα για να έχουμε μια πιο αξιόπιστη εικόνα» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, μπορεί να έχουν καταγραφεί ήπια συμπτώματα με τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά επειδή η μεταδοτικότητα είναι αυξημένη και επειδή δεν αντιμετωπίζεται ίσως από την υπάρχουσα ανοσία μας, υπάρχει φόβος να εξαπλωθεί παντού κι έτσι να προκληθούν νέα προβλήματα.

Σημείωσε δε ότι εισερχόμαστε σε καλύτερη περίοδο, σε σχέση με τους τελευταίους δύσκολους μήνες και εκτίμησε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε καθοδική τάση όσον αφορά στα κρούσματα, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για νέα έξαρση μετά τις γιορτές. Τέλος, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών έπρεπε να είχε ξεκινήσει πιο νωρίς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος