Γαλλία: Επιστήμονες χειρουργούν όγκο του ήπατος με τη βοήθεια ρομπότ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονπελιέ ανακοίνωσε μια παγκόσμια πρωτιά. Ο καθηγητής Μπόρις Γκουιού και η ομάδα του, χειρούργησαν με επιτυχία 56χρονο ασθενή με καρκίνο του ήπατος, καθοδηγούμενοι από ένα ιατρικό ρομπότ. Ο καθηγητής μπόρεσε να σχεδιάσει εκ των προτέρων την επέμβαση στις τρισδιάστατες εικόνες του ασθενούς και να την εκτελέσει με απόλυτη ακρίβεια.

«Αυτή η πρώτη θεραπεία με θερμοαποστολή που πραγματοποιήθηκε με ρομποτική βοήθεια κατέστησε δυνατή την καταστροφή του όγκου στο σύνολό του με εξαιρετικό περιθώριο. Δεν θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάει καλύτερα. Ο ασθενής είναι πολύ καλά. Επέστρεψε στο σπίτι την επόμενη μέρα για να ξαναρχίσει μια φυσιολογική ζωή», εξηγεί ο Μπόρις Γκουιού, χειρουργός και επικεφαλής του ακτινολογικού διαγνωστικού τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μονπελιέ στη νότια Γαλλία όπου έγινε η εγχείρηση. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής που βρίσκεται σε εξέλιξη σε τρία γαλλικά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης.

Το ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε στην επέμβαση αναπτύχθηκε από το Γαλλικό start-up Quantum Surgical που επίσης έχει τη βάση του στο Μονπελιέ. Η νεοσύστατη εταιρία δρύθηκε το 2017 και έχει σχεδιάσει ένα εργαλείο που συνδυάζει τη ρομποτική και την ανάλυση εικόνας και που ειδικεύεται στον καρκίνο του ήπατος. Η χρήση ενός ρομπότ μειώνει τη διάρκεια της αναισθησίας και της μετεγχειρητικής φροντίδας.

Η νεοσύστατη εταιρία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει στην αγορά το ιατρικό ρομπότ μέσα στο 2021 και σκοπεύει να το διαθέσει στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος