Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για το νερό που έχει συσσωρευθεί από τις πλημμύρες. Υπάρχει φόβος για τη δημόσια υγεία καθώς ίσως φέρουν μολυσματικές ασθένειες και ιούς, ενώ ενδέχεται να προσελκύσουν και μεγάλο αριθμό κουνουπιών.
“Τα νερά αυτά θεωρούνται δυνητικά μολυσματικά, οπότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου σε οτιδήποτε αφορά την κατάποση και την βρώση. Θα πρέπει να τα αποφεύγουμε και να μην τα χρησιμοποιούμε για να πλύνουμε τα λαχανικά, τα φρούτα ή για να μαγειρέψουμε” τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μέχρι να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού, οι πολίτες – σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας – θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένα νερά, ενώ τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα νερά ή που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες θα πρέπει να πεταχθούν.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες στις μετακινήσεις τους στις πλημμυρισμένες περιοχές. Θα πρέπει να φορούν γαλότσες και να κρατούν ραβδί, ενώ θα πρέπει να μένουν μακριά από αγωγούς λυμάτων και στύλους ηλεκτροδότησης.
“Απομακρύνετε άμεσα τα πτώματα ζώων.Να προλάβουμε την επόμενη καταστροφή, η οποία θα είναι η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών” δήλωσε ο Λέκτορας Υγιεινής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Ντελέζος.
Όσον αφορά τον καθαρισμό χώρων, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν γυαλιά και μάσκα προσώπου, όταν χρησιμοποιούν λάστιχο με πίεση. Αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας και δεν μπορούν να απολυμανθούν, θα πρέπει να απομακρύνονται. Οι ηλεκτρικές συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αφού διαπιστωθεί η ασφάλειά τους από ηλεκτρολόγο.
Ο κίνδυνος γαστρεντερίτιδας είναι μεγάλος, ενώ όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει σωστά τον παιδικό εμβολιασμό είναι πολύ πιθανό να είναι ευαίσθητοι στον ιό της ηπατίτιδας Α, ο οποίος και αυτός είναι δυνητικά πιθανό να τους μολύνει από τα μολυσματικα νερά. Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ή αλλεργικά εντός δύο εβδομάδων από την επαφή του με πλημμυρικά λύματα, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του.
“Δερματοπάθειες μπορεί να δούμε, κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις, κάποιες λοιμώξεις και ενδεχομένως κάποια αναπνευστικά” προειδοποιεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λένα Ρίζα.
Η τήρηση των συγκεκριμένων οδηγιών κρίνεται απαραίτητη, καθώς μπορεί τα νερά να έχουν παρασύρει τρωκτικά, ερπετά και άλλους μικροοργανισμούς.
Ρεπορτάζ: Άντζυ Κούκη | ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος