Φορητή συσκευή παρακολουθεί συνεχώς τα βασικά συμπτώματα του Covid-19

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern και το Shirley Ryan AbilityLab στο Σικάγο, ανέπτυξαν μια νέα φορητή συσκευή που εντοπίζει τα πρώιμα συμπτώματα που σχετίζονται με τον Covid-19 και παρακολουθεί την εξέλιξη της υγείας των ασθενών.

Η συσκευή, που μπορεί να φορεθεί όλο το 24ωρο, διαθέτει έναν αισθητήρα που μετρά την ένταση του βήχα, τον ρυθμό της αναπνοής, τους χτύπους της καρδιάς και τη θερμοκρασία του σώματος. Eίναι μικρή σα γραμματόσημο, εύκαμπτη, ασύρματη και λεπτή και τοποθετείται στη βάση του λαιμού. Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα, τα μεταδίδει σε έναν αλγόριθμο «HIPAA» (προστατευόμενο σύννεφο παρακολούθησης). Μία φορά την ημέρα, ο χρήστης θα πρέπει να φορτίζει τη συσκευή και ταυτόχρονα να μεταφέρει τα δεδομένα σε μια εφαρμογή που συνδέεται με το Cloud.

«Έχουμε αναπτύξει προσαρμοσμένες συσκευές, αλγόριθμους, διεπαφές χρήστη και συστήματα δεδομένων για να καλύψουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες των επαγγελματιών της πρώτης γραμμής στον τομέα της υγείας. Κανείς δεν έχει συλλέξει τέτοιου είδους δεδομένα με αυτόν τον τρόπο στο παρελθόν», δήλωσε ο John A. Rogers, επικεφαλής του έργου.

Αρκετοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αλλά και εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν ήδη τη συγκεκριμένη συσκευή. Ένα από τα πλεονεκτήματά της, είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς μπορούν να παρακολουθούνται συνεχώς και εξ αποστάσεως, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης. Επιπλέον, σε περίπτωση πρώτων συμπτωμάτων, τα άτομα μπορούν να τοποθετηθούν πιο αποτελεσματικά σε καραντίνα.

«Πιστεύουμε πως οι προηγμένοι αλγόριθμοι που αναπτύσσουμε θα αποκαλυψουν συμπτώματα τύπου COVID από τις πρώτες πληροφορίες, ακόμη πριν τα αντιληφθούν τα ίδια τα άτομα», δήλωσε ο Arun Jayaraman, ερευνητής στο Shirley Ryan AbilityLab, επικεφαλής του αλγορίθμου. «Αυτοί οι αισθητήρες έχουν τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουν πληροφορίες που θα προστατεύσουν το νοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς, ενημερώνοντάς τους έγκαιρα έτσι ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης και να αυξήσουν την πιθανότητα καλύτερων αποτελεσμάτων».

Αρχικά, η συσκευή είχε σχεδιαστεί για άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Καθώς ο αλγόριθμος γίνεται όλο και πιο έξυπνος, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορεί σύντομα να ξεχωρίζει τον βήχα που οφείλεται στον COVID και αυτόν που μπορεί να σχετίζεται με ένα απλό κρυολόγημα.

Ο Rogers και ο Jayaraman εξετάζουν επίσης δεδομένα από ασθενείς που αναρρώνουν από τον COVID-19, προσπαθώντας να προσδιορίσουν πότε σταματούν να είναι μεταδοτικοί. Ελπίζει τέλος, πως η συσκευή αυτή θα αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για τη φύση του ίδιου του ιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος