Υπερχορήγηση εμβολίων: Οι επιπτώσεις, οι παρενέργειες και η… ανοσία

Στη δίνη του κορονοϊού εξακολουθεί να βρίσκεται ολόκληρος ο κόσμος, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον ανάγκασε πολλές χώρες να προχωρήσουν στη λήψη νέων μέτρων για τη μη εξάπλωσή της. Ο εμβολιασμός προβάλει ως το μόνο εργαλείο για την ασφάλεια των πολιτών, με την τέταρτη δόση να θεωρείται αναπόφευκτη έως το καλοκαίρι.

Όσο όμως γιγαντώνεται η ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών, τόσο αυξάνονται και οι αντιδράσεις των αρνητών που αναζητούν τρόπους για να αποκτήσουν το πολυπόθητο πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς όμως να προβούν οι ίδιοι στον εμβολιασμό τους.

Πρόσφατο παράδειγμα ένας άνδρας στο Βέλγιο, ο οποίο συνελήφθη ενώ ετοιμαζόταν να εμβολιαστεί για ένατη φορά! Ούτε μία, ούτε δύο αλλά δέκα δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού έκανε ένας άνδρας στη Νέα Ζηλανδία προκειμένου να επωφεληθεί οικονομικά, εξυπηρετώντας παράλληλα αντιεμβολιαστές πολίτες.

Παρόμοιο περιστατικό αντιμετωπίσαμε και στην Ελλάδα, καθώς συνελήφθη στο νοσοκομείο Λοιμωδών Αγίας Βαρβάρας τοξικομανής όταν έγινε αντιληπτό ότι πήγε να εμβολιαστεί έχοντας στην κατοχή του ταυτότητα άλλου ατόμου. Παραδέχθηκε δε ότι έχει λάβει αρκετές δόσεις για λογαριασμό άλλων!

Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν από λάθος να εμβολιάζονται με πενταπλή δόση, καθώς αντί να αραιωθεί το περιεχόμενo του φιαλιδίου, τους χορηγήθηκε ολόκληρο, όπως έγινε στην Κρήτη τον περασμένο μήνα.

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις εκτός από έκπληξη προκαλούν και αρκετά ερωτήματα, όσον αφορά στις επιπτώσεις, τις παρενέργειες, ακόμα και την ανοσία που μπορεί κανείς τελικά να αποκτήσει μετά από τόσες δόσεις εμβολίου κατά τις Covid-19. Ειδικοί απαντούν στο ertnews.gr

Υπερχορήγηση εμβολίων: Οι επιπτώσεις, οι παρενέργειες και η… ανοσία
(AP Photo/Yirmiyan Arthur, File)

Έλεν Πετούση-Χάρις: Υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο ασφάλειας

Η Έλεν Πετούση-Χάρις, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία και συνδιευθύντρια του Global Vaccine Data Network, ενός πολυεθνικού κονσόρτσιουμ για τη συνεργασία στις μελέτες της ασφάλειας των εμβολίων, μίλησε στο ertnews.gr και εξήγησε πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι για κάποιον η υπερχορήγηση εμβολίων.

Δεν υπάρχουν μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των πολλαπλών εμβολιασμών την ίδια ημέρα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως θα μπορούσε κάποιος να λάβει μία πολύ μεγαλύτερη δόση από εκείνη που χορηγούμε συνήθως, χωρίς να πάθει κάτι σοβαρό. Ωστόσο, είναι πιθανό να νιώθει κάπως άσχημα για λίγες ημέρες, με πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους” τόνισε.

Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να απειληθεί η ζωή κάποιου απάντησε: “Είναι απίθανο να είναι απειλητικό για τη ζωή του. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εμβολιαστικών λαθών τις τελευταίες δεκαετίες, όπου χορηγήθηκαν περισσότερες δόσεις κάποιου εμβολίου εξαιτίας λαθών. Η στενή παρακολούθηση των εμβολιασθέντων δεν έδειξε κάποια επιπλοκή. Επιπροσθέτως, σε δοκιμές που έχουν γίνει σε πειραματόζωα, πριν τα εμβόλια χορηγηθούν σε ανθρώπους, μελετήθηκαν πολύ υψηλές δόσεις. Υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο ασφάλειας“.

Όσον αφορά στην ανοσιακή απόκριση σημείωσε ότι μπορεί να αυξάνεται σταδιακά, αλλά μέχρι ενός σημείου, μετά από το οποίο δεν υπάρχει επιπλέον όφελος.

Όσον αφορά στην πανδημία προέβλεψε ότι: “Όλες οι πανδημίες φθάνουν στο τέλος τους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς ακριβώς θα τελειώσει αυτή (του κορονοϊού), αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι είτε με την εξασθένηση του ιού σε σημείο που η νόσηση δεν θα είναι σοβαρή (σαν μία κοινή γρίπη) είτε με το να επιτύχουμε την ανοσία μέσω των εμβολιασμών. Θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός και των δύο“.

Αναστάσιος Σπαντιδέας: Δεκάδες περιπτώσεις με λανθασμένη ή ηθελημένη λήψη πολλαπλών δόσεων

Ο Παθολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας αποκάλυψε στο ertnews.gr ότι ένας 91χρονος έλαβε δύο δόσεις εμβολίου την ίδια ημέρα, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει σοκ!

Μέχρι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις με λανθασμένη ή και ηθελημένη λήψη πολλαπλών δόσεων, κυρίως mRNA εμβολίων, χωρίς να έχουν περιγραφεί σοβαρές παρενέργειες στα άτομα που τις έχουν λάβει, εκτός ενός υπέργηρου ατόμου” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπαντιδέας, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί θάνατος από υπερχορήγηση εμβολίων.

Εξήγησε μάλιστα ότι πολλαπλάσιες δόσεις εμβολίων δεν οδηγούν αναγκαστικά και σε μεγαλύτερη ανοσία γιατί το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει μόνο τις ποσότητες αντισωμάτων που χρειάζεται όσο και αν το βομβαρδίσουμε με περισσότερο αντίγονο (εμβόλιο στη συγκεκριμένη περίπτωση).

Ρεπορτάζ: Ελένη Πέτρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος