Ξεκινούν από την Τρίτη οι εμβολιασμοί σε νοσοκομεία της Περιφέρειας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση “Ελευθερία”. Ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή των δόσεων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Λάρισας, Ιωαννίνων και Πατρών, όπου από αύριο ξεκινά ο εμβολιασμός στις πόλεις αυτές. Χθες Κυριακή, εμβολιάστηκαν 250 υγειονομικοί, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στη μάχης κατά του κορονοϊού, 50 σε κάθε νοσοκομείο αναφοράς. Μετά την πρώτη επιτυχημένη ημέρα εμβολιασμού, το σχέδιο “Ελευθερία” είναι σε πλήρη εφαρμογή.

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένονται οι πρώτες 250 δόσεις του εμβολίου, προκειμένου να ξεκινήσουν αύριο οι πρώτοι εμβολιασμοί. Ως το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση των πρώτων εμβολίων στο νοσοκομείο. Σαράντα γιατροί και νοσηλευτές θα εμβολιαστούν ενώ θα γίνουν σήμερα ασκήσεις προσομοίωσης.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου έφθασαν το πρωί τα πρώτα 250 εμβόλια κατά της Covid-19 για την περιοχή της Αχαΐας, συνοδεία δύο περιπολικών. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν το πρωί της Τρίτης. Ο πρώτος που θα εμβολιαστεί θα είναι ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβελης και θα ακολουθήσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό. Ο πρώτος υγειονομικός που θα εμβολιαστεί θα είναι ο καθηγητής, λοιμωξιολόγος, Υπεύθυνος της Κλινικής Covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μάρκος Μαραγκός και στη συνέχεια θα εμβολιαστούν περίπου 100 υγειονομικοί.
Στις 4 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» και στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας. Στα υπόλοιπα νοσοκομεία της δυτικής Ελλάδας θα διανεμηθεί από τις 5 Ιανουαρίου.

Νωρίς το μεσημέρι, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας παρέλαβε τα 51 πρώτα φιαλίδια από το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19. Τα φιαλίδια επαρκούν για 250 δόσεις, με τις οποίες θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από αύριο οι υγειονομικοί του νοσοκομείου. Στους πρώτους που θα εμβολιαστούν είναι γιατροί και νοσηλευτές, ενώ πρόσκληση έχει γίνει στον δήμαρχο της πόλης και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου να κάνουν το εμβόλιο αύριο για λόγους συμβολισμού.

Αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου πρώτος θα εμβολιαστεί ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης, ο οποίος βρίσκεται εκεί, και τη σκυτάλη θα πάρουν οι υγειονομικοί του νοσηλευτικού ιδρύματος. Τα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν σήμερα, και πρόκειται να φυλαχθούν στις εγκαταστάσεις της Συνεταιριστικής Φαρμακαποθήκης Ηπείρου. Συνολικά, στην πρώτη φάση θα γίνουν 380 εμβολιασμοί. Από τις 3 Ιανουαρίου θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας από μεθαύριο Τετάρτη και ως το τέλος Μαρτίου μόνο από την Pfizer-BioNTech θα παραλάβει 1,2 εκατ. δόσεις, ενώ θα ακολουθήσει η προμήθεια εμβολίων από συνολικά έξι εταιρείες με βάση τις συμφωνίες που υπέγραψε η Κομισιόν για λογαριασμό των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό, μετά το πολιτικό προσωπικό, τους υγειονομικούς, το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών και τους φιλοξενούμενους σε δομές φροντίδας, σειρά έχουν οι άνω των 70 ετών, οι ασθενείς με νοσήματα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας και το προσωπικό σε κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους.

Πηγή: ΕΡΤ3, ΕΡΑ Πάτρας, ΕΡΑ Λάρισας, ΕΡΑ Ιωαννίνων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος