Αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας για τα παιδιά της καισαρικής

Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα κατά 15% να γίνουν παχύσαρκα παιδιά σε σχέση με όσα έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό “JAMA Pediatrics”.

Αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας για τα παιδιά της καισαρικής
“Τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό εκτίθενται σε μικρόβια και μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον κόλπο και στο έντερο της μητέρας τους, γεγονός που βελτιώνει τον μεταβολισμό τους”.

«Τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό εκτίθενται πρωταρχικά σε μικρόβια και μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον κόλπο και στο έντερο της μητέρας τους, ενώ αυτά που γεννιούνται με καισαρική εκτίθενται στα μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα της μητέρας τους και σε όποια τυχόν βακτήρια βρίσκονται στον θάλαμο του χειρουργείου. Αυτό έχει αποτέλεσμα ο μεταβολισμός τους να μη λειτουργεί εξίσου καλά, αυξάνοντας την πιθανότητα απόκτησης μεγαλύτερου βάρους στην ενήλικη ζωή τους» επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας για τα παιδιά της καισαρικής

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που διενήργησαν τη σχετική έρευνα, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 22.000 νεαρούς ενηλίκους, συσχετίζοντας τον δείκτη μάζας του σώματός τους με τον τρόπο γέννησής τους. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούσαν σε σχετικά ερωτηματολόγια από τα 9 τους χρόνια έως και τη συμπλήρωση των 20 χρόνων τους.

Aλλοι σημαντικoί παράγοντες, όπως το βάρος της μητέρας πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ηλικία, η γενικότερη κατάσταση της υγείας της, λήφθηκαν υπόψη κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική είχαν αυξημένη πιθανότητα κατά 15% να γίνουν παχύσαρκα, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό.

Αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας για τα παιδιά της καισαρικής
Οι καισαρικές, σε πολλές περιπτώσεις, είναι αναγκαίες, όμως, σύμφωνα με την έρευνα, αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας για τα παιδιά.

Αυτό συμβαίνει γιατί στερούνται την επαφή με τα “χρήσιμα”, όπως αποδεικνύεται, μικρόβια και βακτήρια που συντελούν στην καλύτερη χώνεψη και του γάλακτος και εν γένει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του μεταβολισμού.

«Οι καισαρικές, σε πολλές περιπτώσεις, είναι αναγκαίες και σώζουν ζωές. Όμως, κρύβουν και κάποιους κινδύνους, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο κίνδυνος παχυσαρκίας», καταλήγουν οι γιατροί που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα.

Πηγή: huffingtonpost.com

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος