Στο πλευρό των φροντιστών ατόμων με άνοια η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

Το φορτίο ενός φροντιστή ατόμου με άνοια είναι αναμφισβήτητα βαρύ. Για ένα κομμάτι της κοινωνίας μας μπορεί και να παραμένει ταμπού ή στίγμα. Το σίγουρο είναι ότι αν η οικογένεια του ασθενούς δεν απευθυνθεί σε υποστηρικτικές δομές, θα δυσκολευτεί πολύ να συμπορευτεί με την κατάσταση και να βοηθήσει ουσιαστικά τον πάσχοντα.

Τα τελευταία 20 χρόνια η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών παρέχει σταθερά και συστηματικά πολύτιμη βοήθεια σε ασθενείς με άνοια αλλά και στις οικογένειές τους, τους φροντιστές. Κατά τη διάρκεια της χθεσινης επετειακής ενημέρωσης παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ ένας σύντομος απολογισμός του έργου της οργάνωσης που διαμόρφωσε και συνεχίζει να συνδιαμορφώνει καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια.

Στο πλευρό των φροντιστών ατόμων με άνοια η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

Δράσεις της εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών

Εκτός από τα 5 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας στην Αττική, που παρέχουν υπηρεσίες για βελτίωση των νοητικών και λειτουργικών δεξιοτήτων των ασθενών, η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών έχει ιδρύσει και 94 συμβουλευτικούς σταθμούς για την άνοια σε συνεργασία με δήμους όλης της χώρας. Επιπλέον, επισκέφθηκε 11.000 οικογένειες κατ’ οίκον και υποστήριξε συνολικά 110.000 ασθενείς με άνοια και φροντιστές. Παράλληλα, έχουν εξεταστεί περισσότερα από 55.000 άτομα στα ιατρεία μνήμης, όπου προσέρχονται κυρίως οι άνω των 60 ετών με προβλήματα μνήμης με στόχο να υπάρξει μια έγκαιρη διάγωση της νόσου.

Στο πλευρό των φροντιστών ατόμων με άνοια η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

«Η πανδημία πρόσθεσε κι άλλες δυσκολίες για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, όπως ήταν αναμενόμενο γι’ αυτό και από τον Αύγουστο του 2021 αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τους ανθρώπους με άνοια υλοποιώντας το πρόγραμμα Μένουμε Συνδεδεμένοι», ανέφερε η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, κ. Παρασκευή Σακκά.

Ετσι, προκειμένου να διαχειριστούν την κοινωνική αποστασιοποίηση δόθηκε σε ασθενείς με άνοια η δυνατότητα εκμάθησης τάμπλετ, ώστε αφενός να κρατήσουν επαφή με τα οικεία τους πρόσωπα και αφετέρου να μπορούν να συμμετάσχουν σε διαδικτυακές ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης και συμβουλευτικής.

Στο πλευρό των φροντιστών ατόμων με άνοια η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών
Φωτογραφία από τον χρήστη Andrea Piacquadio στο Pexels

Δεν ήταν λίγοι οι ασθενείς που ένιωσαν μεγάλη ικανοποίηση και χαρά όταν διαπίστωσαν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να επικοινωνήσουν π.χ με αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Σχολεία Φροντιστών»

Στο επίκεντρο των δράσεων της οργάνωσης παραμένει η ενημέρωση και καθοδήγηση των φροντιστών μέσα από τα «Σχολεία Φροντιστών», δηλαδή εκπαιδευτικά σεμινάρια που υλοποιούνται σε 6 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις. Εκεί οι συγγενείς των ασθενών με Αλτσχάιμερ μαθαίνουν για τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου, καθώς επίστης και τρόπους για να διαχειρίζονται καθημερινά πρακτικά ζητήματα, συμπεριφορικές δυσκολίες, νομικά και κοινωνικά θέματα που μπορεί να προκύπτουν, ενώ δε λείπει και πιο εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη π.χ για τη διαχείριση του άγχους αλλά και μαθήματα γυμναστικής ειδικά σχεδιασμένα για τους φροντιστές.

Τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησε να λειτουργεί και η γραμμή βοήθειας για την Άνοια 1102, η οποία δέχθηκε πάνω από 10.000 κλήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος