Με νέα στοιχεία για τα αφανή εμφράγματα, σε δείγμα 9.500 ανθρώπων μέσης ηλικίας, οι ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως σχεδόν τα μισά εμφράγματα μπορεί να είναι «σιωπηλά», αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου και είναι συχνότερα στους άνδρες (όπως άλλωστε και τα «κανονικά» εμφράγματα), αλλά πιο θανατηφόρα στις γυναίκες. Τα αφανή εμφράγματα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και άλλα προειδοποιητικά σημάδια, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια και κρύο ιδρώτα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Ελσαγιέντ Σολιμάν της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Γουείκ Φόρεστ της Β.Καρολίνα , που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό “Circulation”, μετά από χρόνια μελέτης κατέληξαν στα εξής:
Στη διάρκεια εννέα ετών, 386 είχαν πάθει έμφραγμα με κλινικά συμπτώματα και άλλοι 317 έμφραγμα χωρίς συμπτώματα. Διαπιστώθηκε ότι τα «σιωπηλά» εμφράγματα αποτελούν περίπου το 45% των συνολικών, τριπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και αυξάνουν κατά 34% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Τα σιωπηλά εμφράγματα συμβαίνουν συχνότερα σε άνδρες αλλά είναι πιθανότερο να σκοτώσουν τις γυναίκες (58%) από ό,τι τους άνδρες (23%). Τον αυξημένο κίνδυνο των γυναικών έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες.
Τα σιωπηλά εμφράγματα έχουν ανεπαίσθητα συμπτώματα που σπάνια τα προσέχει κανείς (ένας μικρό πόνο ή κάψιμο στο στήθος, μια μικρή δύσπνοια κ.α,). Ανιχνεύονται αργότερα, συνήθως όταν οι ασθενείς κάνουν κάποιο ηλεκτροκαρδιογράφημα.
«Η έκβαση ενός σιωπηλού εμφράγματος μπορεί να είναι εξίσου σοβαρή με ενός εμφράγματος που αναγνωρίζεται, ενόσω αυτό συμβαίνει. Και επειδή οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι έχουν πάθει έμφραγμα, μπορεί να μην λάβουν την αναγκαία θεραπεία για να προλάβουν το επόμενο» δήλωσε ο Σολιμάν. Όπως είπε, από τη στιγμή που ανακαλύπτονται, τα σιωπηλά εμφράγματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου επιθετικά με αυτά που είχαν ορατά συμπτώματα.
Το συμπέρασμα είναι ότι αν νιώσουμε κάτι περίεργο, καλύτερα να επισκεφθούμε έγκαιρα τον γιατρό και ας αποδειχθεί η ανησυχία μας αναίτια, παρά να μάθουμε με καθυστέρηση ότι, «περάσαμε» έμφραγμα και μάλιστα «στο πόδι» .
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος