Παγκόσμια Ημέρα Αρτηριακής Υπέρτασης: Ποια λάθη δεν πρέπει να κάνουμε

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ μίλησε ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής, Διευθυντής Α΄Καρδιολογικής κλινικής στο «Ιπποκράτειο», με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αρτηριακής Υπέρτασης.

«Τα καρδιακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου. Έχουν μείνει πίσω η σωστή φροντίδα και η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η υπέρταση είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας που οδηγεί σε μείωση της θνητότητας κατά 15%, αν ρυθμιστεί καλά. Επομένως, η παγκόσμια ημέρα υπέρτασης είναι μια αφορμή για αφύπνιση. Όλοι μας να εστιάσουμε σε αυτά τα γεγονότα που θα αυξήσουν το μέσο όρο ζωής» τόνισε αρχικά ο κ. Τσιούφης.

1 στους 4 ενήλικες είναι υπερτασικός

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ά Καρδιολογική Κλινική στο «Ιπποκράτειο», ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι υπερτασικός.

«Ο αριθμός είναι μεγάλος, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Παρά τις πολλές καμπάνιες ενημέρωσης, πολλοί πολίτες δεν μπήκαν στη διαδικασία μέτρησης της πίεσης αφού θεωρούν ότι αφού δεν έχουν συμπτώματα και αισθάνονται καλά δεν έχουν τίποτα. Αυτό δεν ισχύει. Οκτώ στους δέκα ανθρώπους που έχουν αυξημένη την πίεση μπορεί να αισθάνονται θαυμάσια έως ότου εκδηλωθεί ένα πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή, ενώ είναι τόσο απλό. Χάρη στην τεχνολογία, με κάποια από τις πολλές αυτόματες συσκευές κάποιος μπορεί να μετρήσει την αρτηριακή του πίεση και μετά να απευθυνθεί στον γιατρό του για τα περαιτέρω», επεσήμανε ο Καθηγητής Καρδιολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Παπαχλιμίτζου, για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να γίνεται ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, ο κ. Τσιούφης ανέφερε ότι «σε κάθε ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένης και της επίσκεψης σε παιδίατρο η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί βασικό μέτρο της ιατρικής εξέτασης. Μετά την ενηλικίωση και ιδίως μετά τα σαράντα πρέπει να γίνεται ετησίως και πάντα με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν φυσιολογικές τιμές. Αν βρεθούν παθολογικές τιμές στο σπίτι, η τιμή της πιέσεως δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 13,5 η μεγάλη κατά τη διάρκεια της ημέρας και το 8 – 8,5 η μικρή. Σε αυξημένες τιμές ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του».

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη

«Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται υπερδιάγνωση της αρτηριακής πίεσης. Αν μετρήσουμε την πίεση τη στιγμή που είμαστε αγχωμένοι, τη στιγμή που έχουμε καταναλώσει ένα πλούσιο γεύμα μετά από ένα θυμό ή μια έντονη προσπάθεια είναι λογικότατο η πίεση μας να είναι αυξημένη. Και αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είμαστε υπερτασικοί. Όπως επίσης η υπέρταση με συγκινησιακή φόρτιση. Συνεπώς, πρέπει να μετράμε την πίεση σε στιγμή ηρεμίας, να μετράμε με το σωστό μέγεθος περιχειρίδας. Αυτοί είναι απλοί κανόνες.

Πλέον πρέπει να συνειδητοποιήσουμε –και αυτό είναι το θετικό- ότι σήμερα έχουμε πολλά εργαλεία που κάνουν εύκολη τη ζωή των υπερτασικών ασθενών», είπε ο Καθηγητής Καρδιολογίας και πρόσθεσε:«Το πόσο σπουδαίο είναι να ξέρουμε τα επίπεδα της πίεσης μας και ακόμα περισσότερο να έχουμε ρυθμισμένη την πίεση μας φάνηκε ανάγλυφα την περίοδο της πανδημίας, αφού οι ασθενείς με αρρύθμιστη υπέρταση και μειωμένη καρδιακή εφεδρεία, ήταν αυτοί -σε συνδυασμό με την παχυσαρκία που πάει στενά με την υπέρταση και με τις υποκείμενες καρδιοπάθειες- που είχαν χειρότερη έκβαση. Να επομένως και ένας ακόμα λόγος για τον οποίο θα πρέπει προληπτικά να έχουμε την πίεση μας, την χοληστερίνη μας, το ζάχαρο μας σε κανονικά επίπεδα. Μακριά από τσιγάρο και με άσκηση στη ζωή μας»

Ολοκληρώνοντας την τηλεοπτική του εμφάνιση στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο κ. Τσιούφης επεσήμανε ότι «η επίδραση της πανδημίας και του lockdown στα καρδιαγγειακά είναι πολύ δυσάρεστη και δυστυχώς αυτό είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα, οπότε, τώρα είναι η ώρα να αφυπνιστούμε».

 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος