Μακρά Covid: Κρυφές βλάβες στους πνεύμονες ασθενών δείχνει νέα μελέτη

Ορισμένοι ασθενείς με μακρά Covid μπορεί να έχουν κρυφές βλάβες στους πνεύμονές τους, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που διεξήγαγαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Οι ερευνητές από την Οξφόρδη, το Σέφιλντ, το Μάντσεστερ και το Κάρντιφ, χρησιμοποίησαν μια νέο μέθοδο ακτινογραφίας με αέριο ξένον, για να εντοπίσουν ανωμαλίες στους πνεύμονες όσων πάσχουν από δύσπνοια μετά από νόσηση με Covid-19. Η μελέτη τους επικεντρώθηκε σε 11 ασθενείς οι οποίοι δεν νοσηλεύθηκαν, αλλά συνεχίζουν να εμφανίζουν δύσπνοια.

Τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης- η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους- υποδηλώνουν ότι υπάρχει σημαντικά μειωμένη μεταφορά αερίου από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος στους ασθενείς με μακρά Covid, παρά το γεγονός ότι άλλες εξετάσεις -συμπεριλαμβανομένων των αξονικών τομογραφιών- ήταν φυσιολογικές.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Έμιλι Φρέιζερ δήλωσε στο BBC ότι η μελέτη προέκυψε από την απογοήτευση των επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου που δεν μπορούσαν να βρουν κλινικούς λόγους για τη δύσπνοια, χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ και αξονικές τομογραφίες.

«Πρόκειται για σημαντική έρευνα και πραγματικά ελπίζω ότι θα ρίξει περισσότερο φως σε αυτό το θέμα. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι οι στρατηγικές αποκατάστασης και η επανεκπαίδευση της αναπνοής μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμες», δήλωσε η επιστήμονας.

«Το ξένον ακολουθεί την πορεία του οξυγόνου όταν αυτό προσλαμβάνεται από τους πνεύμονες και μπορεί να μας πει πού βρίσκεται η ανωμαλία μεταξύ των αεραγωγών, των μεμβρανών ανταλλαγής αερίων και των τριχοειδών αγγείων στους πνεύμονες», εξήγησε στο BBC ο καθηγητής Τζιμ Γουάιλντ από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

«Υπάρχουν τώρα σημαντικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν, όπως, πόσοι ασθενείς με μακρά Covid θα έχουν μη φυσιολογικές ακτινογραφίες, η σημασία της ανωμαλίας που εντοπίσαμε, η αιτία της ανωμαλίας και οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της», δήλωσε ο συν-επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, καθηγητής Φέργκους Γκλίσον.

«Μόλις κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που οδηγούν σε αυτά τα συμπτώματα, θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές θεραπείες», πρόσθεσε.

Το αέριο ξένον είναι ορατό στις ακτινογραφίες σε αντίθεση με το οξυγόνο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθείται πόσο καλά οι πνεύμονες μετακινούν το αέριο γύρω από το σώμα.

Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία υπολογίζει ότι 506.000, δηλαδή το 40%, πάσχουν από μακρά Covid για πάνω από ένα χρόνο. Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε μια έρευνα σε 350.000 άτομα που δήλωσαν ότι πάσχουν από μακρά Covid, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν απαραίτητα διαγνωσμένοι. Επιπλέον, οι απαντήσεις αυτές συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων έως τις 6 Δεκεμβρίου, πριν από την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων Covid που οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον.

Τα κρούσματα στη Βρετανία συνεχίζουν να μειώνονται καθώς το κύμα της Όμικρον υποχωρεί σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 72.727 κρούσματα, σε σχέση με τα 76.807 που είχαν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, τα στοιχεία για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν περιλαμβάνουν τα κρούσματα στη Σκωτία, οπότε η μείωση μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι γιόρτασαν την άρση των μέτρων του Plan B την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος