Ινδική μετάλλαξη: Γιατί προβληματίζει τους ειδικούς – Πόσο μας επηρεάζει

Με το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης να εντοπίζεται στην Ελλάδα την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 και άμεσα να επιβεβαιώνεται από τον ΕΟΔΥ, την ώρα που όπως όλα δείχνουν -στη χώρα προέλευσής του- έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, εντείνεται η ανησυχία εν όψει Πάσχα.

Συναγερμός σήμανε την Παρασκευή στις υγειονομικές Αρχές καθώς εντοπίστηκε ένα κρούσμα της ινδική μετάλλαξης του κορονοϊού στην Πάτρα γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό, αφού το ινδικό στέλεχος από τη μια δείχνει να έχει μεγάλη μεταδοτικότητα ενώ από την άλλη άγνωστο παραμένει αν καλύπτεται από τα εμβόλια.

Μία μέρα πριν εντοπιστεί κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι: «Στο Ισραήλ εμφανίστηκε μία παραλλαγή του ινδικού στελέχους, το βρετανικό στέλεχος είναι 50% πιο μεταδοτικό, το ινδικό έχει 25% περισσότερη μεταδοτικότητα, αλλά εμφάνισε και μία παραλλαγή όπου αποφεύγει τα ανοσοποιητικά στοιχεία. Γι’ αυτό βλέπουμε 250.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση στην Ινδία και αύξηση των θανάτων. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 50% – 60%, στην Ελλάδα βρισκόμαστε γύρω στο 30%. Θα πρέπει πάση θυσία, ειδικά τα μεγάλα άτομα, να πάνε να εμβολιαστούν γιατί μου έκανε εντύπωση ότι εξακολουθούν να πεθαίνουν άτομα μεγάλης ηλικίας γιατί αν και είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δεν το έπραξαν».

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής για την πανδημία, όταν ρωτήθηκε για την ινδική μετάλλαξη τόνισε ότι η παγκόσμια κοινότητα το παρακολουθεί, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι επικίνδυνο το συγκεκριμένο στέλεχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι ακόμη δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες για την ινδική μετάλλαξη. «Μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, συμβαίνει σε ένταση και συχνότητα στον ιό της γρίπης, γι’ αυτό και κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, επικαιροποιείται για να καλύψει τις αλλαγές. Εδώ, οι αλλαγές είναι αργές και πολύ λιγότερες. Οι επικαιροποιημένες δόσεις των εμβολίων που θα βγουν θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις».

Αθηνά Λινού: Μας προβληματίζει η μετάλλαξη

Τον προβληματισμός της σχετικά με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Επεσήμανε ότι ακόμη δεν είναι γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης, η οποία φέρεται πάντως να έχει εύκολη μετάδοση και συμπλήρωσε ότι: «Θέλουμε να δούμε εάν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία -με τα εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά- οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού».

Ινδική μετάλλαξη: Γιατί προβληματίζει τους ειδικούς – Πόσο μας επηρεάζει
AP Photo/Rajanish Kakade

Παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων μέσα σε μία ημέρα, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων στην Ινδία

Δοκιμάζεται η Ινδία από τον κορονοϊό, καθώς για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που έχουν αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέσα σε ένα 24ωρο. Συγκεκριμένα κατέγραψε 346.786 νέες μολύνσεις, με τα νοσοκομεία στην πολυπληθή χώρα να αναζητούν απεγνωσμένα οξυγόνο για τους ασθενείς με covid-19.

Οι εικόνες από τις δομές υγείας της χώρες είναι τραγικές, την ώρα που οικογένειες σχηματίζουν τεράστιες ουρές για να πραγματοποιήσουν τις κηδείες των αγαπημένων τους. Μάλιστα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ένα κρεματόριο του Δελχί πραγματοποιεί τελετές στο χώρο στάθμευσης.

Ο βουλευτής Β. Bharadwaj απήυθυνε έκκληση για βοήθεια από το κρεβάτι του νοσοκομείου, λέγοντας ότι απομένουν μόνο τρεις ώρες οξυγόνου. «Πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από το οξυγόνο και δεν υπάρχει, αυτοί οι άνθρωποι θα πεθάνουν ακριβώς όπως τα ψάρια πεθαίνουν στη στεριά».

Περισσότερα από 893.000 νέα κρούσματα της Covid-19 καταγράφηκαν μόνο την Παρασκευή 23 Απριλίου σε όλον τον κόσμο, κυρίως λόγω της εκρηκτικής αύξησης των μολύνσεων στην Ινδία, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την καταμέτρηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο μέχρι τις 12.00 ώρα Ελλάδας σήμερα (24 Απριλίου), βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Ινδική μετάλλαξη: Γιατί προβληματίζει τους ειδικούς – Πόσο μας επηρεάζει
AP Photo/Altaf Qadri

Βέμπερ: Η ΕΕ να επιβάλει απαγόρευση πτήσεων από την Ινδία και καραντίνα

Την ανησυχία του για την εξάπλωση του ινδικού στελέχους του κορονοϊού εκφράζει ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ επισημαίνοντας ότι επείγει μία συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση.

«Τα νέα για την εξέλιξη της κατάστασης του κορονοϊού στην Ινδία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα και η κατάσταση εκεί απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ορισμένες περιπτώσεις Covid με την ινδική μετάλλαξη έχουν ήδη εμφανιστεί στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτή τη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν αμέσως και να επιβάλουν προσωρινή απαγόρευση εισερχόμενων πτήσεων από την Ινδία και κοινούς ευρωπαϊκούς περιορισμούς εισόδου».

 Το στέλεχος Β.1.617

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ινδική παραλλαγή

Ο Π.Ο.Υ δια της επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας Μαρία βαν Κερκόβε, τόνισε «πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή στοιχεία για τον χαρακτηρισμό της νεοεμφανισθείσας ινδικής παραλλαγής Β.1.617 ως «ανησυχητική», με τις έρευνες, ωστόσο να συνεχίζονται εντατικά και με την συγκεκριμένη παραλλαγή «να μπαίνει «στο ραντάρ» της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας», όπως τόνισε η ίδια.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, η παραλλαγή φέρει δύο μεταλλάξεις σε μια επιφανειακή πρωτεΐνη που είναι γνωστή και από άλλες γραμμές μεταλλάξεων που βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ωστόσο δεν έχει «συσχετιστεί προς ώρας με μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης αντισωμάτων, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία αν εμβολιασμένα άτομα και άτομα που αναρρώνουν θα μπορούσαν ενδεχομένως να προστατεύονται λιγότερο από μια μόλυνση με αυτήν την παραλλαγή.

Η παραλλαγή, σύμφωνα με την πλατφόρμα GSIAD, έχει ήδη εντοπιστεί σε 15 χώρες εκτός Ινδίας, και αρκετές φορές σε αλληλουχίες στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, 113 περιπτώσεις είναι γνωστές στη Μεγάλη Βρετανία, έντεκα στην Δανία, οκτώ στη Γερμανία και δύο στην Ιταλία.

Η ινδική παραλλαγή στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού εντοπίστηκε πρώτη φορά την εβδομάδα (18 – 24 Απριλίου 2021) στο Βέλγιο, σε φοιτητές που είχαν έρθει από την Ινδία στη χώρα και σύμφωνα με τους επιστήμονες πιθανότατα ήταν θύματα κάποιας υπερμετάδοσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με λεωφορείο από το Παρίσι στο Βέλγιο. Το επιβεβαίωσε ο επίτροπος της βελγικής κυβέρνησης για θέματα Υγείας, Πέδρο Φασόν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Συνολικά 20 Ινδοί φοιτητές είχαν διαγνωστεί θετικοί σε αυτή την νέα παραλλαγή του ιού και τέθηκαν σε καραντίνα.

Βρετανία – Γαλλία

Στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί 132 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής B.1.617. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γαλλία έχουν προσθέσει την Ινδία στις λίστες των χωρών, από τις οποίες οι ταξιδιώτες πρέπει να μπουν υποχρεωτικά σε καραντίνα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος