Δραστικά μέτρα για την ανάσχεση του ιού-Κλείνουν οι εκπαιδευτικές μονάδες-Τι ισχύει για εργαζόμενους και εργοδότες (video)

Το κλείσιμο όλων των ιδιωτικών και δημόσιων σχολικών μονάδων για 14 ημέρες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κορονοϊού. Ταυτόχρονα ενισχύονται οι δομές της δημόσιας υγείας, καθώς προβλέπεται αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Επιπρόσθετα, λαμβάνεται μέριμνα για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες αλλά και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Κλείνουν την Τετάρτη και για 14 ημέρες όλα τα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία όλων των βαθμίδων από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς έως τα πανεπιστήμια, για προληπτικούς λόγους. Την αναστολή της λειτουργίας του αποφάσισε η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση της διασποράς του κορονοιού στη χώρα.

“Για το διάστημα των 14 αυτών ημερών θα συνεχιστεί ανελλιπώς η εξέταση όλων των δεδομένων και θα αποφασιστεί εκ νέου σε τι βαθμό το μέτρο μπορεί να ολοκληρωθεί σε 14 μέρες ή χρήζει ενδεχομένως ανανέωσης”, δήλωσε στην εκπομπή “10” με την Όλγα Τρέμη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

Η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και ότι δεν χάνεται η σχολική χρονιά. Στην ερώτηση αν θα χρειαστεί να παραταθεί το σχολικό έτος και να μετατεθούν οι Πανελλαδικές, η υπουργός απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνολική διάρκεια αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών.

Ανεξαρτήτως πάντως της διάρκειας της αναστολής λειτουργίας, το υπουργείο μελετά την άμεση εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια, δήλωσε η κ. Κεραμέως.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους γονείς των ανηλίκων παιδιών και τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται.

Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε την συλλογική ευθύνη προτρέποντας τους γονείς να περιορίσουν τα παιδιά τους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της επιβολής του μέτρου.

Μιλώντας στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας ζήτησε συστράτευση για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιδημική κρίση.

«Πρέπει να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών, των γιατρών. Ζητώ να προσέξουμε την προσωπική μας υγιεινή, για τις ευπαθείς ομάδες που είναι η κύρια έννοια μας, είτε είναι ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας, είτε ομάδες συμπολιτών ανοσοκατεσταλμένοι, που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις, που είναι σε προχωρημένο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, αναπνευστικής ανεπάρκειας. Να προσέξουν αυτοί οι άνθρωποι, να μείνουν σπίτι τους, να φροντίσουν να μην είναι κοντά σε άλλους ανθρώπους που έχουν συμπτώματα γρίπης, να επικοινωνούν με το γιατρό τους, να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ. Να προσέχουμε και να καταλάβουμε ότι η δημόσια υγεία και άρα και η υγεία του διπλανού μας, δεν είναι παιχνίδι. Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά να πειθαρχήσουμε όλοι σε αυτό. Και να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα, ένα κράτος περήφανο, αλληλέγγυο, ελεύθερο προφανώς, που μπορεί να πειθαρχεί σε βασικές οδηγίες υγείας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε για τις ευπαθείς ομάδες τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τα κόμματα για τη στάση τους σε αυτήν την κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή και «δίνει τη δυνατότητα να στηριχθεί το εθνικό σύστημα υγείας, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, με ιατροφαρμακευτικό υλικό, με την πρόσληψη νοσηλευτών».

Τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης θα κλείσουν επίσης. Ο λόγος που αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων είναι το εντυπωσιακό στοιχείο που παρατήρησαν οι επιστήμονες ότι ενώ τα παιδιά έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα φέρουν πολύ υψηλό φορτίο του ιού στο φάρυγγα για πολλές ημέρες, ακόμα και για 10-14 μέρες.

Με ηλεκτρονική συνταγή θα χορηγούνται τα αντιβιοτικά

Η προτεινόμενη διάταξη, η οποία επιβάλλει τον κανόνα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιβιοτικών, αποσκοπεί στην αναβάθμιση της προστασίας της δημόσιας υγείας, αποτρέποντας την υπερβολική και αναίτια χρήση τους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο την άσκοπη επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και την επιζήμια για το σύνολο του πληθυσμού, ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής.

Προκειμένου όμως να μην δημιουργηθούν λειτουργικές δυσχέρειες από τη μετάβαση στο σύστημα της ηλεκτρονικής χορήγησης, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, αλλά και πρόσθετες δυσχέρειες στην χορήγηση αντιβιοτικών στους ασθενείς, η έναρξη ισχύος της ανωτέρω διάταξης ξεκινά τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Επίσης ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Θεσπίζεται βασική δέσμη μέτρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε εξοπλισμό νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΘ). Δηλαδή για την αγορά ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρων, κλινών νοσηλείας, εξοπλισμού κλινών, παγίου εξοπλισμού κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστών κυκλωμάτων αναρρόφησης και αναγκαίων ιατροτεχνολογικών προϊόντων συνοδών προς τη λειτουργία αναπνευστήρων, για θεραπεία και νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού που ενδέχεται να χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ ή σε ΜΑΘ.

Μέτρα στήριξης εργαζομένων

Η ελληνική πολιτεία με συγκεκριμένα μέτρα θα στηρίξει τους εργαζόμενους είτε δουλεύουν στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Στοχευμένα μέτρα για όσους έχουν παιδιά μαθητές μέχρι και 15 ετών.

Αν και οι δύο είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν παιδιά σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης ο ένας εκ των δύο θα δικαιούται ειδική άδεια για όσο είναι κλειστά τα σχολεία .

Επίσης ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως νεφροπαθείς, με αναπνευστικά προβλήματα, διαβητικοί, καρκινοπαθείς θα μπορούν να κάνουν χρήση ειδικής αδείας και να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Σχετική εγκύκλιος θα σταλεί την Τετάρτη σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον  Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Κάποιες επιχειρήσεις εφαρμόζουν ήδη την τηλεργασία. Οι εργαζόμενοι ασκούν από το σπίτι τα εργασιακά καθήκοντα ελαχιστοποιώντας την επαφή με πελάτες και συναδέλφους με στόχο τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού.

Επιχειρήσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο, τον ασφαλιστικό χώρο στις τηλεποικοινωνίες και την πληροφορική είναι εκείνες που ήδη έχουν τις υποδομές για να εφαρμόσουν την εργασία από το σπίτι.

Την ίδια ώρα, συσκέψεις επί συσκέψεων στα συναρμόδια υπουργεία εν αναμονή νέας δέσμης μέτρων για ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων. Στο τραπέζι των επαφών του Γιάννη Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους και το μέτρο της ενεργοποίησης της καταβολής εφάπαξ επιδόματος 718 ευρώ για 45 ημέρες.

Αφορά εργαζόμενους επιχειρήσεων που κλείνουν από την Πολιτεία λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του ιού.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη,  αναστέλλονται για 14 ημέρες όλες οι εξετάσεις που έχουν να κάνουν με την απόκτηση άδειας οδήγησης, μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, ειδικής άδειας ταξί και κάθε άλλου είδους εξέτασης που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης κάλεσε και τις σχολές οδηγών στο πλαίσιο της εθνικής κινητοποίησης να διακόψουν τα μαθήματα των υποψήφιων οδηγών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη, Κατερίνα Γράβου, Μαρία Μαγκλάρα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Κορονοϊός: Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα-Σε κρίσιμη κατάσταση ο 66χρονος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος