Κορονοϊός: Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα-Σε κρίσιμη κατάσταση ο 66χρονος (video)

Πέντε νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα ανεβάζοντας τον σχετικό αριθμό στα 89. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο, που αφορά Έλληνα γνωστό επιχειρηματία που είχε ταξιδέψει στην πόλη αυτή. Η κατάσταση του 66χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη. Νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως αναστέλλεται η διδασκαλία της κολύμβησης καθώς και οι πανελλήνιοι σχολικοί αγώνες λυκείων και επαγγελματικών λυκείων.

Άλλα 11 κρούσματα, ανακοινώθηκαν χθες, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν για πρώτη φορά τέσσερα “ορφανά” κρούσματα, δηλαδή αγνώστου προέλευσης. Η προσπάθεια ιχνηλάτησής τους συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα, την αναστολή της λειτουργίας του σούπερ μάρκετ «Μασούτης» στο Πλωμάρι Λέσβου, μέχρι τις 13 του μήνα, ανακοίνωσε η εταιρεία. Σε ανακοίνωσή της, τονίζει μεταξύ άλλων ότι “αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη είναι θετική στον COVID-19 και πριν προλάβει να γίνει κάποια σύσταση ή να δοθεί οδηγία από κρατικούς φορείς, η εταιρεία προχώρησε σε κλείσιμο του καταστήματος και απολύμανση. Oι υπόλοιποι εργαζόμενοι του καταστήματος ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του γιατρού της εταιρείας. Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό μέχρι 13/3 για καθαρά προληπτικούς λόγους”.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες νέα περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και την αναστολή πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία έως τις 23 Μαρτίου.

Στη Δυτική Ελλάδα, η κατάσταση του 66χρονου εκπαιδευτικού που είχε επισκεφθεί τους Αγίου Τόπους είναι κρίσιμη. Άλλος ένας 65χρονος νοσηλεύεται, χωρίς να είναι διασωληνωμένος, με σοβαρή πνευμονία σε ειδική μονάδα SARS, όπως και άλλα δυο περιστατικά που επίσης υποφέρουν από σοβαρή πνευμονία. Τα υπόλοιπα περιστατικα έχουν ήπια συμπτώματα.

Το νοσοκομείο στο Ρίο θα περιθάλπει αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό, ενώ στο δήμο Πηνειού -όπου επικρατεί έντονη ανησυχία- οι πολίτες ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους φορείς για τον ιό.

Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε η καταγγελία του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου ότι οικείοι βεβαιωμένων κρουσμάτων αγνοούν τον κατ’ οίκον περιορισμό και επισκέπτονται δημόσιους χώρους. “Η καραντίνα είναι υποχρεωτική κατάσταση και όχι συμβουλή” είπε ο κ. Αντωνακόπουλος στην εκπομπή “Από τις 6” και αναφέρθηκε στην ανάγκη αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου με ποινές.

«Όποιος είναι φορέας, έχει μια ιδιότητα επικίνδυνη, κι ας μην φταίει ο ίδιος. Όταν αδιαφορεί θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους. Πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά για την προστασία της κοινωνίας. Όταν δεν το πράττει συνειδητά, υπάρχει ενοχή και η εξουσία πρέπει να παρέμβει», είπε.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να απενοχοποιηθεί η νόσος και να σταματήσει ο ρατσισμός. «Πρέπει να προστατευθεί το ιατρικό απόρρητο, αλλά και η κοινωνία και η οικονομία» σημείωσε.

Στο ΑΧΕΠΑ 53χρονος από την Κοζάνη ελέγχεται ως ύποπτο κρούσμα

Το πρωί άλλο ένα ύποπτο κρούσμα κορονοϊού έφθασε στο νοσοκομείο αναφοράς «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ πρόκειται για 53χρονο άνδρα από την πόλη της Κοζάνης.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας του. Ο άνδρας δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, όμως στο Βόιο της Κοζάνης όπου διαμένει δραστηριοποιούνται επαγγελματίες γουνέμποροι που έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ Κοζάνης, ο ασθενής αρχικά μετέβη στο Μαμάτσειο νοσοκομείο, όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τηρώντας το αυστηρό πρωτόκολλο και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το απομόνωσε σε ειδικό θάλαμο. Λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού τελικά κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στο ΑΧΕΠΑ.

Το περιστατικό υποδέχθηκε στο ΑΧΕΠΑ λίγο μετά τις 7:00 προσωπικό με ειδικές στολές, ενώ και η καμπίνα του ασθενοφόρου ήταν όλη καλυμμένη. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης. Την είδηση μετέδωσε ο ίδιος μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην ανάρτησή του, τόνισε ότι νιώθει καλά και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Επιπλέον, το ίδιο συνέστησε να κάνουν και οι υπόλοιποι πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό.


Βίντεο ενημέρωσης για τον #Κορονοϊό

Οκτώ οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες

Παράλληλα, στην έκδοση οκτώ χρήσιμων οδηγιών προς τις ευπαθείς ομάδες για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας προχώρησε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κάλεσε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και ζήτησε από τους πιστούς να αποφεύγουν εναγκαλισμούς και χειροφιλήματα.

O κορονοϊός μεταδίδεται και με το σίελο και με το κουταλάκι ξεκαθάρισε η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, αντικρούοντας την τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι η μετάληψη δεν μπορεί να είναι αιτία μετάδοσης ασθενειών.

Προς την κατεύθυνση της αποφυγής μαζικών συναθροίσεων αυτό διάστημα, η ΕΡΤ θα μεταδώσει απευθείας όλες τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το κλείσιμο και των 34 σχολείων όλων των βαθμίδων στο Γαλάτσι ζητά ο δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι  σήμερα είναι κλειστά εννέα από αυτά. Ο κ. Μαρκόπουλος επεσήμανε ότι έχουν αναστείλει τις λειτουργίες τους δομές του δήμου ενώ εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δουλεύουν από το σπίτι τους, προκειμένου να προφυλαχθούν.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Σ. Πατραμάνη, Λ. Χριστάρα, Μ. Νασιάδης, Δ. Αναργύρου, Γ. Μαρινόπουλος, Ελ. Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος