Οι εργαζόμενοι σε μοναχικά και ανασφαλή επαγγέλματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α. Στην κορυφή της λίστας κινδύνου βρίσκονται οι αγρότες, οι αλιείς και οι ξυλοκόποι, ενώ το επάγγελμα του εκπαιδευτικού βρίσκεται στο τέλος της λίστας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι ασκούν χειρωνακτικά επαγγέλματα έχουν έντονη κλίση προς την αυτοκτονία, καθώς νιώθουν απομονωμένοι στη δουλειά τους. Ωστόσο, η επαγγελματική ανασφάλεια που κατακλύζει τον τομέα των κατασκευών, εκθέτει τους εργαζομένους του κλάδου στους ίδιους ακριβώς κινδύνους.
Υψηλά ποσοστά εμφανίζουν οι ξυλουργοί, οι μεταλλωρύχοι, οι ηλεκτρολόγοι και οι οικοδόμοι, ενώ ακολουθούν μηχανικοί (εγκαταστάσεων, επισκευών κλπ), βιομηχανικοί εργάτες και αρχιτέκτονες.
Η έρευνα παρουσιάζει τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στα επαγγέλματα, όσον αφορά τα ποσοστά αυτοκτονιών διαχρονικά. Την μικρότερη πιθανότητα αυτοκτονίας από όλους έχουν οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι βιβλιοθηκάριοι. Επίσης, τα επαγγέλματα του υπάλληλου γραφείου, του κουρέα-κομμωτή, του μάγειρα και όσων ασχολούνται με τη φροντίδα των παιδιών εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά αυτοκτονιών.
Λίγο πάνω από το μέσον της λίστας (δηλαδή με κίνδυνο πάνω από τον μέσο όρο) βρίσκει κανείς αστυνομικούς, πυροσβέστες, καλλιτέχνες, αθλητές, δημοσιογράφους, μαθηματικούς και προγραμματιστές. Επιστήμονες-ερευνητές, λογιστές, οικονομολόγοι, κληρικοί, μεσίτες και πωλητές είναι κάτω από το μέσον της λίστας κινδύνου. Οι γιατροί και άλλα επαγγέλματα του τομέα της υγείας έχουν κατά μέσο όρο 80% μικρότερη πιθανότητα να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τους αγρότες και τους αλιείς.
Κύρια αιτία της αυτοκτονίας είναι η κατάθλιψη. Οι περισσότερες αυτοκτονίες γίνονται από άτομα μέσης ηλικίας, πολύ συχνότερα από άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών γυναικών εντοπίζονται μεταξύ όσων εργάζονται στα σώματα ασφαλείας (αστυνομία, πυροσβεστική κ.α.) και στο δικηγορικό επάγγελμα, δύο τομείς όπου το στρες είναι μεγάλο.
Στις Η.Π.Α., οι αυτοκτονίες ατόμων άνω των 16 ετών εμφανίζουν αύξηση πάνω από 20% μετά το 2000. Οι ετήσιες αυτοκτονίες μεταξύ αγροτών και αλιέων είναι 85 ανά 100.000 άτομα (στους άνδρες 91 ανά 100.000).
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ένας λόγος για τις αυξημένες αυτοκτονίες μεταξύ αγροτών, αλιέων και υλοτόμων είναι ότι, εκτός από τη συχνή μοναξιά και το χαμηλά εισοδήματα, δείχνουν μεγαλύτερη απροθυμία να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο ή ψυχίατρο, εν μέρει λόγω της προκατάληψης που υπάρχει στην κοινωνία ότι μια τέτοια κίνηση δύναται να θεωρηθεί ως αδυναμία από τον κοινωνικό περίγυρο.
Εντούτοις, η συχνή έκθεση των αγροτών στις χημικές ουσίες των εντομοκτόνων-παρασιτοκτόνων, φέρεται να επηρεάζει το νευρικό σύστημά τους και να συμβάλει στην κατάθλιψη. Κάτι ανάλογο μπορεί να ισχύει στις περιπτώσεις των εργαζομένων σε εργασίες εγκατάστασης-επισκευής-συντήρησης, οι οποίοι, επίσης, εκτίθενται σε διαλυτικά και άλλες δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες, που πλήττουν το νευρικό σύστημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος