Τα παιδιά που παίζουν έξω κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν μυωπία

Κινέζοι και Αυστραλοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τα παιδιά που παίζουν συχνά σε ανοιχτούς χώρους, για τουλάχιστον 40 λεπτά τη μέρα, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρ. Μινγκουάνγκ Χε του Πανεπιστημίου Σαν Γιατ-σεν της Γκουανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), συνεργάστηκαν για την έρευνα τους με τους μαθητές 12 δημοτικών σχολείων. Στα μισά από τα σχολεία που επιλέχθηκαν, καθιερώθηκε ένα πρόσθετο καθημερινό, υποχρεωτικό 40λεπτο παιγνίδι σε ανοιχτό χώρο.

Στο ξεκίνημα της έρευνας μόνο το 2% των παιδιών είχε μυωπία και στις δύο ομάδες (με μέση ηλικία 6,6 ετών). Μετά από τρία χρόνια, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έπαιζαν έξω, είχαν μυωπία σε μικρότερο ποσοστό (30%) έναντι των συμμαθητών τους που δεν έπαιζαν έξω (40%).

Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα, πως οι υπαίθριες δραστηριότητες στην παιδική ηλικία κάνουν καλό στα μάτια των παιδιών, καθώς τα βοηθούν να εξισορροπούν τις πολλές σχολικές και άλλες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, όπου είναι υποχρεωμένα να εστιάζουν σε μικρές αποστάσεις.

Αν και η μυωπία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και εμφανίζει αυξητικές τάσεις και στην Ευρώπη, σε μεγάλο βαθμό η αιτία της εμφάνισής της παραμένει άγνωστη, ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος για την αποτελεσματική πρόληψή της. Η πάθηση φαίνεται να οφείλεται τόσο σε γενετικούς, όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος